Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Meteostanice Plechý hlásí nejslabší zimu na sníh za pět let

ŠUMAVA - 25/3 2021 - 11:10 – Končící zima na Šumavě se zapíše do meteohistorie jako nejméně bohatá na sníh za posledních pět let. Ukazují to data Ivo Rolčíka.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytl Turistický spolek Lipenska

  

Známý volarský meteorolog Ivo Rolčík kromě své meteostanice v domovských Volarech měří také posledních několik let na nejvyšší hoře české části Šumavy ve výšce 1378. A Plechý pro letošní rok hlásí velmi slabou zimu na sníh – výška sněhové pokrývky je tu nejslabší za pět let. V pondělí dosáhla výšky 112 centimetrů a na přelomu března a dubna bývá tradičně nejvyšší za celou zimu.

„Zatím nejvyšší vrstva sněhu byla změřena v lednu roku 2018 a to 205 cm. Poslední roky jsou na sněhovou pokrývku, kvůli postupnému oteplování, chudší. Kontinuální sněhová pokrývka leží v této zimě na vrcholu Plechého od 24. prosince a ještě nějaký ten týden tam ležet bude,“ vysvětlil Ivo Rolčík.

Meteorologie je koníčkem Ivo Rolčíka od konce 80. let. Začínal měřením okenním teploměrem a od roku 1993 spolupracuje s ČHMÚ. V roce 2007 si pořídil vlastní meteostanici ve Volarech a webové stránky zaměřené na šumavské počasí www.pocasi-volary.eu. Postupem času začal spolupracovat s několika kamarády, se kterými společně založili několik stanic napříč Šumavou a to v obcích, mrazových kotlinách i na odlehlých hřebenech.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena