Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jak žije a co dělá za časů vládních restrikcí Velká lóže pecařská

LENORA - 24/3 2021 - 15:01 – Augustin Sobotovič a jeho spolupracovníci z lenorské Velké lóže pecařské zažívají nejdelší přestávku v pečení.

      

   Text:  LADISLAV BERAN, foto: TOMÁŠ PŘIBYL a LADISLAV BERAN

  

Obvykle se v Lenoře a na dalších místech na Prachaticku, Šumavě a Pošumaví nepeče jen od konce roku do dubna. Tentokrát ale Velká lóže pecařská z Lenory s veřejným pekařem Augustinem Sobotovičem zažívá nejdelší pauzu od obnovení místního pečení chleba a placek.

A tak jsme Augustina Sobotoviče požádali o pár odpovědí v době, kdy je místní pec vyhaslá a on je přikován doma. - Jak trávíte tyto dny?

Současná coronakrize nás poznamenává všechny. Musíme doufat, že se situace zlepší. V současné době odpočívám, sice ne úplně. Čekám, až se situace rozvolní, kdy mne čeká operace kolene. Ale nebudu předbíhat, to všechno ukáže čas, co bude. Jinak jsme s týmem v pohotovosti. Naskýtá se otázka, jak bude vypadat situace po rozvolnění.

Jak jste prožívali situaci před rokem, která vám zabránila v začátku další sezóny?

To, co přišlo loni touto dobou, nikdo z nás nečekal. Nikdo netušil, jak bude všechno probíhat, jak dlouho bude všechno uzavřené. Z našich plánů se ale nakonec něco uskutečnilo. Podařila se pečení od června do září - také jsme pekli v historickém mlýně v Hoslovicích. Ve Volarech v peci muzea pak bylo poslední loňské pečení. Pak přišlo opět uzavření a konec sezóny i ostatních akcí. Podzim nám zkomplikoval situaci, protože jsme nakupovali suroviny na Advent a nakonec jsme je museli zmrazit. - Nezbývá nám nic jiného než se podřídit. Jsem optimista a pevně doufám, že opět roztopíme pece jak v Lenoře, tak ve Volarech i v Hoslovicích.

Jak jste nyní připraveni na novou sezónu, pokud vláda restrikce uvolní?

Blíží se Velikonoce, největší církevní svátky, ukřižování Krista. Podle posledního rozhodnutí vády, nebude možné udělat Velikonoční pečení. Ať už se to týká chleba, placek nebo housek, ale hlavně mazanců, jidášů a dalšího velikonočního pečiva. Teď prosím hlavně buďme trpěliví, ono to nebude trvat na věčné časy. Nezbývá nám než vydržet, těšit se znovu na pečení a nyní si alespoň popřát krásné a spokojené Velikonoce.

Augustin Sobotovič a volarský starosta Vít Pavlík.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena