Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Odbočovací pruh do bývalých kasáren nebude, pumptrack ano

VOLARY - 17/3 2021 - 16:30 – Volarští zastupitelé jednali o změnách při výstavbě obchodního centra. Museli rozhodnout, na co použijí peníze od investora.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Jaroslav Pulkrábek  

  

Volarští zastupitelé se na svém posledním jednání zabývali prvním dodatkem ke smlouvě o spolupráci Města Volar s developerskou společností Grelio Commerce. Ta staví ve Volarech obchodní centrum.

"Naše původní smlouva z roku 2019 počítala s výstavbou křižovatky za tři miliony korun na silnici I/39, která prochází městem od Prachatic na Strážný. Vzhledem k tomu, že Ředitelství silnic a dálnic vybudování této křižovatky nepovolilo, dohodlo se město se společností Grelio Commerce, že ta vybuduje na své náklady související dopravní infrastrukturu ve stejné hodnotě tři miliony korun bez DPH. Zatím jsme se shodli na této částce. Momentálně konzultujeme schůdné a pro město nejužitečnější varianty konkrétních prací," uvedl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Volar Vít Pavlík.

Silnice číslo I/39 patří k hlavním tahům procházejícím jihočeskou částí Šumavy. Radnice a firma Grelio Commerce chtěly vybudovat na silnici, která patří ŘSD, odbočovací pruh. Ten by zvýšil komfort i bezpečnost motorizovaných návštěvníků budoucího obchodního centra v bývalých kasárnách.

A nejen jeho, protože někdejší kasárna ve Volarech zejména v posledních měsících ožívají čilých stavebním ruchem. Zamítavé stanovisko ŘSD k zamýšlené výstavbě křižovatky ŘDS, které má Grelio Commerce k dispozici, se v podstatě opírá o názor, že navrhované řešení křižovatky nesplňuje normy. Jednoduše řečeno - odbočovací pruh se sem nevejde. Je však zřejmé, že do budoucna, a možná ani ne příliš vzdáleného, bude stejně třeba tuto záležitost odpovědně řešit.    

Jaké možnosti pro Volary skýtá schválený dodatek smlouvy se společností s ručením omezením Grelio Commerce? "Předběžně jsme začali jednat o vybudování pumptrackového areálu v hodnotě zhruba dva miliony korun. Tento areál s unikátní dráhou, která bude sloužit hlavně pro horská a BMX kola, by měl být realizován v prostoru za budovou ZŠ Volary vedle stávajícího parkourového a fotbalového hřiště. Zbytek částky, tedy jeden milion korun, by mohl být investován do opravy vybraných chodníků," odpověděl starosta.

Jednání volarských zastupitelů provázela jedna zajímavá a užitečná novinka. "Bylo to online setkání s jednatelem společnosti Grelio Commerce Petrem Touškem. Spojení bylo přenášeno velkoplošně a zvuk do audiosoustavy celého sálu. Takže zastupitelé měli možnost se ptát a v přímém přenosu dostávali odpovědi na své dotazy, aniž by zástupce firmy musel naše zastupitelstvo osobně navštívit, " uvedl starosta Volar Vít Pavlík.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena