Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Liduprázná Kvilda za času lockdownu, pekárna peče vojákům...

KVILDA - 16/3 2021 - 15:04 – K nepoznání změnil lockdown život na Kvildě. V obci obsypané lidmi v létě i v zimě, zůstaly jen známé kulisy. A přece to tu žije...

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Václav Vostradovský  

  

"Je to trošku hektické, zvlášť u nás na úřadě. Jak tu nejsou turisti, jen tu a tam jeden nebo dva, žádné stovky až tisíce lidí, která nám tu proudily týdně hlavně o víkendech, tak jsme se na úřadě pustili do závěrečné rekonstrukce. A je to dost náročné," řekl nám starosta Kvildy Václav Vostradovský. Občas prý vezme do ruky fotoaparát a projde se obcí, kterou lockdown proměnil v sídlo duchů. Kvilda má 140 obyvatel a ročně ji navštíví přes milion lidí. Lockdown je tu tak hodně vidět.

"Je tu mrtvo, ale někde to přece žije. Vidím to, když jdu pro oběd, že ten obchod, kavárna a pekárna stále jedou, to teda klobouk dolů. De facto jediní zákazníci, které jsem tam potkal, byli chlapi z kriminálky ze Zdic, co tu hlídají spolu s policisty z Horní Vltavice a z Vimperka, které doplňuje armáda, aby se nešířil koronavirus. Když jsem se ptal velitele zásahu, proč takhle zesíleně, odpověděl, že nejsme jen hranice okresů, ale také krajů, Jihočeského a Plzeňského, a opatření jsou nutná, aby se nepřesunula mutace viru ze západu Čech k nám," popisuje situaci starosta.

Za nejhorší považuje Václav Vostradovský, jak to viděl na vlastní oči, že lidi ve službě poslali nahoru, na hranice okresu a kraje, bez pořádného vybavení. "Zatímco ve Vimperku je jaro a tady na Kvildě občas svítí slunce, nahoře je vánice a chumelí se ostošest a někdy i mrzne. Nedali jim tam ani chemický záchod. Abych trochu pomohl, tak jsem jim půjčil klíče od sálu na Kvildě, aby vůbec měli nějaké zázemí," dodává. A taky využívají tu možnost dojít si na jídlo. Vlastně vaří jen pro ně a vydělat se na tom nedá." Ráno prý do obchodu přijde pár místních, přes den nepotká člověk živou duši, a v restauraci prý říkají, kdo ví, jestli z legrace, že už se tam začínají bát.

Podmínky tu charakterizuje i jedna průpovídka. Drsná, jak jinak, jsme přece na Šumavě. "Na Kvildě máte buď zimu nebo ku.evskou zimu. Jiný počasí tam není," říkají trochu s nadsázkou chlapi, kteří sem přijíždějí zezdola. A Šumaváci se jim zase smějí, že jsou z banánového kraje. V mínusových stupních Celsia by to nejlépe uměl vyjádřit amatérský meteorolog Antonín Vojvodík z Vimperka řečený lovec mrazů, který čtyři desítky let odhaluje šumavské lokality s výskytem velmi nízkých teplot. Konkrétně měří pravidelně teplotu nedaleko Kvildy na své stanici Perla.

"My spolupracujeme už celá léta docela dobře. Zažil jsem s ním před nějakými pěti šesti roky nadějné čekání na nový mrazový rekord na Perle, které nakonec nedopadlo. Jinak ale informace o zdejších velkých mrazech začaly docela vážně odrazovat návštěvníky této části Šumavy, kteří si mysleli, že tak kruté mrazy kolem čtyřicítky jsou tu pořád. Tak jsme dali pro lepší informaci k Perle jednu webkameru a druhou na novou stanici Chata, obě s výstupem na web šumava.eu. Stanice od sebe dělí nějakých 150 výškových metrů a před pěti lety v prosinci taky rozdíl 27° Celsia - v Chatě u sjezdovky jsme naměřili +10° a na Perle -17° Celsia," zasvěceně vypráví Václav Vostradovský. A dodává, že webkamery z Kvildy pravidelně sledují na dispečinku i silničáři z Prachatic, kterým to dost pomáhá v jejich práci. Mají sice informace z Vimperka, kde svítí slunce, ale na Kvildě může zatím řádit strašná sibérie.

Až se jaro zeptá, co jste dělali v zimě, může mu starosta Kvildy Václav Vostradovský odpovědět, že také dokončovali expozici v Muzeu podmaleb. Ten, kdo ji viděl rozpracovanou vloni v srpnu při vydařené první Kvildské slavnosti, by ji prý nyní ve zkrášlující se podobě snad ani nepoznal. A tam se podíváme zase někdy příště.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena