Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Stoletá knihovna ocenila stou letos registrovanou čtenářku

PRACHATICE - 11/3 2021 - 10:44 – Městská knihovna v Prachaticích, která si připomíná sto let od otevření první české knihovny, zažila další stovkový okamžik.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Ve foyer městské knihovny v Husově ulici předala před několika dny její ředitelka Hana Mrázová jarní květinu a knižní dárky letošní sté nově/opětovně registrované čtenářce. Čtenáři knihovny své registrace každoročně obnovují a stoletá knihovna se rozhodla udělat radost sté letos registrované čtenářce.

Stala se Jiřina Pavlíčková z Prachatic. Ta je zdejší knihovně věrná prakticky od chvíle, kdy začala chápat smysl psaných písmenek, slov a vět. Trochu jsme ji při této příležitosti vyzpovídali. Ukázalo se, že křehce vypadající blondýnka s petrklíčem v ruce vášnivě ráda čte svazky plné hrůzy a strašidelných kriminálních činů. 

Kdy a kde jste se naučila číst?

Určitě v první třídě, jako většina lidí. Ta první třída byla na základce na Sově, tady v Prachaticích.

A první knihovna, do které jste začala chodit?

To bylo hned v první třídě a bylo to tady, v Prachaticích, v této knihovně. Ještě si to pamatuji, v prvním patře byly knihovnice a knihy. Já jsem vždycky měla knížky ráda, takže jsem opravdu od 1. třídy chodila sem.

Pamatujete si i svoji první přečtenou "tlustou" knížku?

To ani ne, ale pamatuji si dobře na knížku Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka od Miloslava Švandrlíka. Byl o ni strašný zájem a tenkrát, před více než padesáti lety, to nebylo tak, že jste si mohl knížku zamluvit. Tenkrát opravdu jen když jste měl štěstí, tak jste se ke knížce dostal. Já jsem na ni v dětském oddělení, které bylo tehdy v prvním patře, čekala strašně dlouho. Pamatuji si i tu lístkovnici, ve které paní knihovnice listovala a hledala ji.

Co čtete ráda teď, jaké žánry? 

Mám ráda hlavně thrillery a detektivky, a teprve pak i jiné, třeba historii. Ono to bylo tak - když jsem byla malá, tak moje maminka kupovala pro mého bráchu foglarky. Brácha o ně tak nějak moc nestál, ale já jsem je slupla všechny. Prostě jsem začala číst knížky pro kluky, a to mně zůstalo, na romantické věci moc nejsem. Já se za to nestydím.

A co máte právě teď rozečteného?

Teď jsem vrátila do biblioboxu knížku českých detektivek od Michaely Clarisové Noční lovec, kterou jsem včera dočetla. Dnes si půjčím něco nového. Co to bude, ještě nevím, ale samozřejmě už tuším.

Jaké máte zkušenosti s touto knihovnou?

Jsou tu úplně perfektní, já jsem z nich nadšená. Vyjdou vstříc, vždycky poradí. Jsem spokojená i s tím, jak to tu všechno funguje, jak si můžu ty knihy zamluvit. Chodím sem už dlouho a mám opravdu ty nejlepší zkušenosti.

Nouzový stav a opatření vlády kvůli šíření koronaviru - to vás jako čtenářku nedusí?

Jsem založením optimista, a tak se snažím si to tak nebrat. Hlavně - já si dávám mediální půst. Říkám si, že to důležité se určitě dozvím, a radši si vezmu knížku. Třeba televizi taky máme, ale pouštíme ji opravdu málo.

Dnes jste se stala letošní stou nově registrovanou návštěvnicí prachatické knihovny. Co si od toho slibujete?

Hodiny a hodiny pěkného čtení, které je pro mě hrozně fajn. Já se na každou knížku hrozně těším, a tak to mám už odmala.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena