Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Obžalovaný z krádeží ve stavu nouze se snažil část věcí vrátit

PRACHATICE - 11/3 2021 - 8:47 – Tento týden pokračovalo u prachatického okresního soudu líčení s mužem, který je obviněn z krádeží v nouzovém stavu.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Obžalovaný L. H. z Prachatic je jedním z prvních lidí, kteří čelí obžalobě za krádeže v loňském prvním stavu nouze. Hrozí mu za to výrazně vyšší trest než obvykle a prachatickoNEWS.CZ jeho případ sleduje. Muž už byl koncem loňského roku v jiném soudním řízení odsouzen k jednomu roku vězení nepodmíněně.

Podle žaloby měl L. H. spáchat hned pět krádeží a některé z nich byly provedeny při nouzovém stavu. Na předchozím soudním líčení byl vyslechnut servisní poradce BMW service a dále se líčení zúčastnili dva poškození. Všichni byli vyslechnuti kvůli škodám na majetku, které měl obžalovaný způsobit. Jednomu z poškozených bylo vykradeno auto firmy MMK Prachatice a druhému měly zmizet drobné předměty, které byly v osmém patře panelového domu.

Tento týden soud zasedal částečně formou videohovoru, jehož prostřednictvím byl přítomen obžalovaný, který je ve výkonu trestu. Z pozvaných svědků však jeden nedorazil. Přišla pouze dcera majitele vykradeného firemního auta MMK Prachatice. Té byla zřejmě vrácena část ukradených věcí jejího otce. „Po konci nouzového stavu mi byl vrácen takový menší, ale těžký kufřík. Do kufříku jsem se nedívala, takže nevím, co v něm bylo,“ uvedla svědkyně a dodala, že kufřík jí dal známý obžalovaného.

L. H. z Prachatic následně žádal, aby byl na další jednání předvolán pojišťovací agent a zdůvodnil výši škod na poničeném osobním autu, ze kterého bylo odcizeno několik osobních věcí. Jeho žádosti soud vyhověl. Obžalovaný také odmítl, že by ukradl drobné předměty, které zmizely z osmého patra panelového domu, jak mu klade za vinu obžaloba. „Nechápu, co chce soud dokázat. Pán si ani nepamatoval, jakou barvu vodítko mělo, což mi přijde podivné,“ řekl obžalovaný, který navíc odmítl, že by na kamerovém záznamu z výtahu panelového domu byl on.

Případ je důležitý a zajímavý jednak kvůli tomu, zda soud přikročí k vyššímu trestu pro obžalovaného kvůli stavu nouze a také proto, že je ukázkou toho, jak jsou zdánlivě jednoduché případy krádeží často procesně značně komplikované.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena