Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatický babybox uvedli na svátek MDŽ do plného provozu

PRACHATICE - 9/3 2021 - 8:35 – V prachatické nemocnici byl včera, 8. března na Mezinárodní den žen, plně zprovozněn 79. babybox v České republice.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto Ludvík Hess a ZDENĚK PŘIBYL

  

Informoval o tom otec všech českých babyboxů Ludvík Hess. Pořízení posledního zbývajícího jihočeského babyboxu podle jeho slov financovali šlechetní regionální a další dárci, mezi nimiž se vyjímá nejvíce Nadace Agrofert s ředitelkou Zuzanou Tornikidis. Významnou roli sehrála jihočeská lékařka Zuzana Roithová, která jako europoslankyně iniciovala podporu Evropské unie proti námitkám vúči babyboxům ze strany Výboru pro práva dítěte při OSN.

Zařízení se svými spolupracovníky vyrobil Zdeněk Jiřica - Montel z Náměšti nad Oslavou, a také ho 16. února nainstaloval v prosklené stěně chodby vedoucí v prachatické nemocnici k novorozeneckému oddělení. Těsně před zprovozněním byla na babybox umístěna Listina dárců. "Děkuji všem, nebýt dárců, nebyl by babybox ani jeden," řekl Ludvík Hess. Slavnostního otevření se tentokrát zúčastnil pouze ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

"Ostatní jihočeské babyboxy jsou již plodné. Kromě babyboxu v Českém Krumlově, který zatím zůstal bezdětný," uvedl Ludvík Hess, která se sám označuje za babydědka Lu. Ve své záslužné činnosti hodlá dále pokračovat. Letos má v plánu například instalovat babybox nové generace v Teplicích a několika dalších místech v České republice. "Všechny babyboxy pomohly vstoupit do nového života 215 nechtěným lidským mláďatům," dodal Ludvík Hess.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena