Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Po roce vládních restrikcí je nezaměstnanost Prachaticka stabilní

PRACHATICKO - 8/3 2021 - 9:53 – První rok s vládními restrikcemi si nezaměstnanost na Prachaticku udržela poměrně stabilní úroveň bez velkých výkyvů.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Na konci loňského února bylo na Prachaticku bez práce 981 lidí, Úřad práce jim nabízel 2130 volných míst a míra nezaměstnanosti byla 2,6 procenta. Nyní o rok později je bez práce 1172 lidí, Úřad práce jim nabízí 1784 volných míst a míra nezaměstnanosti na konci letošního února byla 3,1 procenta.

Loni na jaře si míra nezaměstnanosti udržovala stabilní úroveň pohybující se nad úrovní dvou a půl procenta. Pak v létě začala klesat a klesala pozvolna několik měsíců do podzimu. V říjnu a listopadu dokonce přesahovala jen mírně dvě procenta.

Pak se v zimě zvýšila, což je však obvyklý jev, za kterým stojí úbytek sezónních pracovních pozic. Ten je navíc letos umocněn tím, že chybí zimní sezónní místa v cestovním ruchu. A letos v únoru pak nezaměstnanost nečekaně meziměsíčně klesla o jednu desetinu.

Počty lidí bez práce se celý rok pohybovaly plus mínus dvě stě kolem tisícovky. Jde o poměrně malé výkyvy z hlediska počtu obyvatel našeho regionu. Podobné mírné výkyvy se ve statistikách Úřadu práce objevují také kolem počtu volných míst Prachaticka. Situace tak zůstala v průměru za celý rok stabilní i v tom, že u nás dál chybí lidé na práci a volných míst je dlouhodobě dvakrát více než nezaměstnaných.

V tom, jak se chovají zaměstnatelé, se přitom projevují krátkodobější výkyvy, které zdá se souvisí s tím, zda vláda restrikce uvolňuje nebo zpřísňuje. Trh práce tak sice dostává od vlády finanční injekce, zároveň mu ale chybí alespoň základní míra předvídatelnosti situace, kterou není vláda schopna svým chaotickým chováním vytvořit. Na druhou stranu se zdá, že řada firem jako by se v potřebě a nutnosti opět naplno pracovat nemohla rozvolnění dočkat.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena