Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Stání pro karavany je na papíře a čeká na zařazení do rozpočtu

PRACHATICE - 1/3 2021 - 13:00 – Prachatice by mohly mít stání pro karavany. Zájem o tento typ cestování v covidové panice výrazně roste a studie je na stole.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, studie poskytlo Město Prachatice

  

S nápadem řešit v Prachaticích otázku kempu pro karavany přišel v dubnu roku 2019 lídr Živých Prachatic Jakub Nepustil. A nakonec se mu podařilo prosadit, že dojde alespoň k posouzení možností pro vybudování stání pro karavany. Vytvoření jednoduchého návrhu zabralo více než rok a radní se s ním poté jen seznámili a k další realizaci ho neposunuli. Ani v letošním rozpočtu jeho stavba není.

Nejprve město hledalo vhodné místo. „Nabízelo se několik možností kam umístit karavanová stání. Na parkovišti u Tatranu, na Buzeráku a na parkovišti vedle Huláku. Jako nejlepší varianta, ke které jsme se přiklonili, bylo umístit karavanová stání na parkovišti u Klimy. Pověřili jsme pana architekta, aby vypracoval studii celého prostoru,“ uvedl místostarosta Miroslav Lorenc pro prachatickoNEWS.CZ.

Městský architekt Luboš Zemen přišel s několika variantami. „První počítala s využitím celého parkoviště. Šlo o variantu s osmnácti stáními pro karavany. Tato varianta byla ale nákladná. Velmi hrubě odhadovaná cena se pohybovala nad pěti miliony korun,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy Luboš Kvasnička.

Radní se proto přikláněli spíše ke druhé – zhruba o polovinu levnější variantě. V té je navrženo devět stání a polovina parkoviště by zůstala dál určena pro výcvik autoškol při jízdách na motocyklech. Tato varianta počítá i s úpravou zeleně, zázemím pro dočerpání vody i vylití výlevek karavanů nebo s prostorem pro procházky. Radní a studie se ale nezabývali pokračováním realizace a neřešili ani otázku provozu.

Na podobné projekty je přitom velmi vhodná doba. Řada lidí se v době covidových restrikcí nechce vzdát cestování a karavany jsou pro to ideálním řešením. Český rozhlas nedávno informoval, že prodej obytných vozů se v posledních týdnech v Čechách zvýšil asi o 200 procent. „S obytnými vozy jezdí lidé, kteří jsou movití, protože tyto vozy jsou drahé. Takže je to klientela, kterou by bylo dobré do našeho města přilákat,“ řekl zastupitel Jakub Nepustil, když před necelými dvěma lety nápad předkládal. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena