Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Mám tě ráda, babydědo, říká Ludvíkovi Hessovi děvče z krabičky

PRACHATICE - 25/2 2021 - 9:17 – Jako poslední okresní město v Jihočeském kraji zprovozní Prachatice 8. března babybox v nemocnici na kraji města. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Všechno už je připraveno. Babybox namontovali v úterý 16. února pracovníci firmy Zdeněk Juřica MONTEL z Náměšti nad Oslavou nedaleko hlavního vchodu v prosklené stěně prachatické nemocnice, jen pár metrů od novorozeneckého oddělení. Zevnitř ho hlídá vycpaný velbloud, kterého dětem věnovali Chantal Poullain s Bolkem Polívkou.

Koukali jsme šikovným řemeslníkům na ruce, a když přijel duchovní otec českých babyboxů Ludvík Hess, povídali jsme si s ním. Je to sympatický, vousatý, zralý muž (ročník 1947), nadaný jemným humorem, který vůbec není skoupý na slovo. Odpoví na všechno a poslouchat byste ho mohli klidně pořád. Babyboxem v Prachaticích dosáhl Ludvík Hess další mety - má tím okamžikem splněno "pokrytí" celého Jihočeského kraje.

A jak to bylo s tím prachatickým babyboxem? "Oslovil jsem tu dva tisíce potenciálních šlechetných dárců. Protože jsem správně předpokládal, že tady nevyberu dost peněz, tak jsem se obrátil ještě na pražskou Nadaci Agrofert v čele s její ředitelkou Zuzanou Isabellou Tornikidis, a ta mi jako hlavní dárce přispěla, takže to tady může být. Pravděpodobnost, že budou odložena děťátka v malém městě, kterým Prachatice jsou, je menší, než ve velkém. V Prachaticích předpokládám, že to bude v řádu jednoho děťátka za několik let. To je tak asi moje očekávání. Všechny jihočeské babyboxy už byly využité, zatím kromě nového v Českém Krumlově," svěřil se Ludvík Hess.

Hned si také vzpomněl, že při otevírání babyboxu v Českém Krumlově se opět setkal s jejich velkou propagátorkou Ivanou Stráskou, tehdy jihočeskou hejtmankou. "Velmi mně pomohla v Českých Budějovicích a v Táboře. V obou městech mě ředitelé nemocnic nepřijali příliš vstřícně, ale prospěla přímluva Ivany Stráské, takže jsem se domluvil s Markem Slabým, ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, a babybox je umístěný v Českých Budějovicích na záchrance a v Táboře hned před nemocnicí v domově seniorů," vypráví rozvážně.

"Na instalaci babyboxu v Prachaticích, posledním okresním městě Jihočeského kraje, na pomoc nechtěným lidským mláďatům jsme se domluvili s jedním nejvstřícnějších ředitelů nemocnic inženýrem Michalem Čarvašem, šéfem prachatické nemocnice, a členkou představenstva Nemocnice Prachatice Zuzanou Roithovou. Ta jako europoslankyně iniciovala podporu Evropské unie babyboxům proti negativnímu postoji Výboru pro práva dítěte při OSN," uvedl Ludvík Hess, duchovní otec babyboxů.

Ocenil rovněž, jak řekl, líbeznou dětskou lékařku prachatické nemocnice Máriu Liptákovou, se kterou konzultoval detaily umístění babyboxu. První holčička v prachatickém babyboxu se prý bude jmenovat po ní - Mária. Jen pochvalná slova měl také za bezchybnou spolupráci pro výrobce babyboxů Zdeňka Juřicu MANTEL z Náměšti nad Oslavou a jeho šikovné lidi, na které si občas vymýšlí technické hlavolamy, jako třeba babybox z anticora.   

Sedíme v Hessově prostorném autě, kde má na palubní desce velký monitor propojený s mobilem. Čas od času, ale spíše každou chvíli, mu technika hlásí nové zprávy. Například od starosty Lenory Antonína Chrapana, že těžce zkoušená obec, předloni postižená výbuchem bytového domu, věnovala na prachatický babybox dva tisíce korun. Hned se Ludvíkovi Hessovi také vynoří myšlenka, že město Vimperk přispělo dvaceti tisíci korunami. Do mobilu mu průběžně chodí také informace o provedených kontrolách jednotlivých babyboxů. I s fotografiemi. Že je na ní vidět plastová láhev naplněná vodou, aby box zatížila? To je v pořádku, jedná se o kontrolu. Při "ostrém" hlášení by ovšem na obrázku bylo vidět miminko. A to by pak nastal fofr. Vyškolená obsluha babyboxů ovšem všude ví, jak si počínat...

Své výstižné e-mailové zprávy podepisuje Ludvík Hess jako babydědek. Cítíte se opravdu být dědečkem zachráněných děťátek? - ptám se ho. "Nu, vlastně trochu ano. Jedno děvčátko z babyboxu, dnes už trochu odrostlé, kterému rodiče vyprávěli jeho příběh, seznámili nás spolu a občas se vidíme, mě chytne kolem krku a říká - mám tě ráda, dědo. To rozhodně zahřeje u srdce." Jinak vše probíhá podle přání rodičů, tedy anonymně. Ludvík Hess si ale myslí, že by se "zrození v krabičce", čili babyboxu nemuselo dětem tajit. Je to lepší, než aby se to třeba v pozdějším věku možná necitlivě dozvěděly od kamarádů nebo cizích lidí.

Samotné slovo babybox je také jeho dílem. "V každé zemi mají pro toto zařízení nějaký svůj výraz. Němci mu například říkají Babyklappe, Italové     culla della vita neboli kolébka života, Slováci stejně jako my - babybox. A to se také čím dál víc prosazuje a je to srozumitelné i v jiných zemích," má přehled Ludvík Hess.

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena