Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Obouchané osvětlení náměstí nahradí nové. Vybral ho architekt

PRACHATICE - 23/2 2021 - 17:43 – Prachatické Velké náměstí dostane letos za tři čtvrti milionu nové lampy veřejného osvětlení. Radním je vybral městský architekt.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

O pořízení nového veřejného osvětlení na Velké náměstí prachatičtí radní rozhodovali loni dvakrát a pokaždé rozhodnutí odložili. Nakonec byly důvodem peníze, když nebylo na podzim po druhém lockdownu jasné, v jakém stavu skončí městská pokladna na konci roku. A nakonec v ní zbylo bezmála sto milionů korun.

Že by se radní k rozhodování vraceli už na začátku roku, starosta Martin Malý tehdy ani při schvalování rozpočtu neavizoval. V závěru ledna ale nakonec radní vybrali osvětlení, které na náměstí dají a v únoru jejich rozhodnutí posvětilo i zastupitelstvo. Vybranou variantu doporučil městský architekt Luboš Zemen.

„Náklady této varianty jsou odhadovány na cca 479.250 korun bez DPH v maximální variantě 16ti svítidel + 5 nástěnných svítidel na objektech nacházejících se na Velkém náměstí. V ceně není započtena doprava a montáž. Vyšší pořizovací cena vyplývá ze skutečnosti, že se jedná o nepříliš běžně používané veřejné osvětlení, ale designově zdařilé, vhodné do historického jádra města,“ zaznělo v důvodové zprávě pro zastupitele a radní. Celková cena nakonec bude 750 000 korun a podle diskuse na zastupitelstvu je možné stejné lampy následně instalovat i na jiná místa v centru.

K tomu, jak bude nové osvětlení vypadat, dostali radní a zastupitelé jen malý obrázek. Veřejná diskuse o výběru lamp se nekonala. Peníze na osvětlení půjdou z rezervy města. Staré osvětlení už podle starosty neplnilo normy a některé lampy už ani nešly narovnat. Na náměstí přežily dvacet let, když ozdobné patice starého osvětlení byly poměrně drahé, kdysi se dovážely z Itálie a nakonec už ani nebyly k sehnání.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena