Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Živé vile přijeli pomoct čeští a němečtí dobrovolníci

PRACHATICE - 10/6 2021 - 15:45 – V sobotu 5. června proběhla v Kralově vile velká uklízecí brigáda dobrovolníků mezinárodního programu.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Libor Staněk II. a Barbora Koritenská

  

Do Prachatic přijeli na pomoc dobrovolníci z Czech-German Young Professionals Program (CGYPP). Jde o je vzdělávací program, který pomáhá sdružovat mladé Čechy a Němce z akademické sféry, byznysu, médií, politiky, veřejné správy či nevládního sektoru.

Organizace pořádá každý rok dobrovolnické brigády na místech, která nějak souvisejí s česko-německými vztahy a jejich historickým dědictvím. Podíleli se tak například na udržovacích pracích na Dolském mlýně v Českosaském Švýcarsku, na faře v Zubrnicích v Ústeckém kraji nebo na kostele a jeho okolí v Nových Domcích u Rozvadova.

Letos mladí dobrovolníci zavítali do Prachatic na pomoc spolku Živá vila, který se snaží o záchranu cenného funkcionalistického domu. V počtu téměř třiceti lidí udělali za jednodenní sobotní brigádu velké množství práce.

Zvládli vyplít, uklidit a zamést celou terasu, uklidit zahradu od větví, které tu zůstaly po pátečním odborném ošetření stromů, posekat celý pozemek kolem domu, osázet květináče a zkultivovat skalku, natřít všechna zábradlí na bočních balkonech, vymalovat jednu místnost, vyrobit paletový nábytek do zadní části zahrady, vytvořit schůdky k potoku.

Spolupráce a nabídky pomoci si členové spolku Živá vila váží o to více, že prohlubuje právě česko-německé vztahy. Kralovu vilu si totiž ve 30. letech minulého století nechal postavit podnikatel Johann Nepomuk Kral, který byl nucen kvůli svému německému původu Československo po roce 1945 opustit.

Spolek chce svou činností připomínat nejen odkaz významného prachatického podnikatele, ale i dalších obyvatel, kteří byli nuceni po druhé světové válce odejít. Vyrovnávání se s minulostí je dlouhý a často bolestný proces, který v české společnosti započal „díky“ komunistické éře se čtyřicetiletým zpožděním.

Podle členů spolku ale není na vyrovnání se s minulostí nikdy pozdě a rádi by, aby se právě Kralova vila stala na Prachaticku centrem česko-německých vztahů, místem k reflexi poválečných událostí. Pomoc od dobrovolníků z CGYPP je slibným začátkem.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena