Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kamínky s regionálními výrazy se z knihovny rozletí do světa

PRACHATICE - 29/4 2021 - 00:00 – Městská knihovna Prachatice se rozhodla seznámit děti s regionálními výrazy, které jsou pro naši oblast typické.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Lucie Jiraňová - Městská knihovna Prachatice

  

Ale o kterých přesto občas nevíme, co přesně znamenají. Slovům bosáky, erteple nebo kucmoch možná rozumí naši rodiče, ale pro děti mohou znít nesrozumitelně. A pro obyvatele jiných regionů dokonce exoticky. Knihovnice oddělení pro děti a mládež se proto rozhodly seznámit děti s těmito výrazy zábavnou a v současnosti velmi oblíbenou hrou – hledáním kamínků.

Padesátku kamínků popsaných regionálními výrazy poschovávají paní knihovnice po městě v týdnu od 3. května. Úkolem dětí je některý z kamínků nalézt. Pokud do knihovny přijdou vysvětlit slovo, které na kameni naleznou, dostanou od knihovnic malou odměnu.

A kamínek si mohou nechat na památku nebo poslat dál, jak už to u putovních kamínků chodí. Díky cestování rozšíří kamínek povědomí o místní regionální mluvě po celé ČR, a tak i například v Krkonoších budou vědět, co to znamená jihočeský cejtlík. 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena