Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Díky Rohde & Schwarz senioři z Pravětína virtuálně cestují

PRAVĚTÍN - 10/4 2021 - 20:11 – Klienti Domu klidného stáří Pravětín si díky Rohde & Schwarz užívají virtuální cestování, které prospívá jejich kondici.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Michal Režný - Kaleido

  

Virtuální realita pomáhá u lidí s demencí či fyzickým handicapem, a má tak v sociálních službách obrovský přínos. Senioři z Domu klidného stáří v Pravětíně pravidelně navštěvují řecké pláže, Karlštejn, Amsterdam,

české lesy či koncerty. Díky podpoře firmy Rohde & Schwarz Vimperk teď klientům Domova zpestřuje dny Kaleido – headset s virtuální realitou. Virtuální zážitky vytvořené přesně na míru pro seniory a vyvíjeny ve spolupráci s aktivizačními týmy dokážou seniory efektivně fyzicky i psychicky aktivizovat.

“Formujeme budoucnost komunikace, informací a bezpečnosti. Inovace a technologie jsou pro naši firmu naprostým základem. Kaleido nás zaujalo, protože zprostředkovává digitální vymoženosti těm nejpotřebnějším. I tímto způsobem chceme přispět k tomu, aby se inovace dostávaly i do sociální péče,“ konstatuje zástupce jednatele závodu Rohde & Schwarz Vimperk Radek Bartušek.

Klientům pravětínského domova poskytuje virtuální cestování množství nových podnětů a vytrhává je tak z každodenní rutiny. Zpestření v podobě výletů pomáhá udržovat seniory v kondici a zmírnit negativní vlivy izolace a samoty, které je ohrožují nejen v současné době ochranných opatření.

Příznivé dopady Kaleida na kondici seniorů prokázala i studie ve 40 českých zařízeních sociální péče. U klientů a aktivizačních pracovníků měly virtuální zážitky skvělé ohlasy. „Až 85 % seniorů je hodnotilo mimořádně pozitivně. Senioři se s Kaleidem často rozpovídají, rozveselí, nebo se rozpomínají na minulost. Když je VR šité na míru jejich potřebám, má potenciál zpomalit nástup demence,“ říká Marek Háša, autor projektu Kaleido.

Vtipný vypravěč, který zážitky provádí, dokáže fyzicky rozpohybovat až 80 % výletníků, včetně těch upoutaných na lůžko. Vjemy získané ve VR mají pozitivní vliv i na psychickou kondici seniorů. Kromě pobavení přinášejí do domova i prohloubení vztahů mezi klienty a aktivizačními pracovníky.

Rohde & Schwarz přispívá k zajištění bezpečného a propojeného světa. Je specialistou v testování a měření, vysílání a médiích, radiomonitoringu, zabezpečené komunikaci a kybernetické bezpečnosti. Ve Vimperku působí společnost již dvacet let. V současné době má závod Rohde & Schwarz Vimperk 800 zaměstnanců, čímž se řadí mezi nejvýznamnější zaměstnavatele regionu.

Za projektem Kaleido stojí mladí čeští tvůrci virtuálních zážitků pro individuální aktivizaci, kteří se snaží přinášet dostupné a efektivní inovace do sociální péče. Kaleido už rozdávalo radost ve více než 70 zařízeních sociálních služeb po celém Česku.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena