Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  S problémy a duševními nemocemi poradí nová sociální služba

PRACHATICE - 24/3 2021 - 15:31 – V Prachaticích začalo nově fungovat VIDA centrum. Pomáhá duševně nemocným a nyní třeba i s dluhy a dalšími problémy.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Sylva Turková, Vedoucí VIDA centra Prachatice

  

„Nedávno jsem podepsala podomnímu prodejci žádost o změnu dodavatele energií. Vím, udělala jsem hloupost, ale představil se, že jde od EONu. Když jsem se svěřila dceři, řekla, že na takové věci nemá čas. Kamarádka mi akorát vynadala, že jsem hloupá. S oběma jsem mluvila navíc jen po telefonu, když se teď nemůžeme scházet. Nevěděla jsem, jak to řešit dál. Na koho se obrátit, kam zavolat a co chtít. Byla jsem úplně bezradná a zoufalá, cítila jsem se strašně,“ svěřuje se seniorka paní A.

Ta se nakonec dozvěděla o nově otevřeném VIDA centru Prachatice, pobočky celorepublikové organizace VIDA. „Zavolala jsem tam a řekla, co mě trápí. Paní si se mnou domluvila schůzku, na které jsem měla všechny papíry. Ty jsme spolu pročetly, ona mi všechno vysvětlila. Poradila mi, kam mám zavolat a na co se ptát. Napsala jsem si seznam, podle kterého to zvládnu sama.“

Paní A. se nakonec podařilo zorientovat se v celé situaci. Ví, co si má pohlídat, na koho se obrátit a na co si dát pozor. „To bych sama nikdy nezjistila. Nemohla jsem kvůli tomu ani spát, pořád mě to strašilo!“

VIDA centrum Prachatice je poradenské centrum pro oblast duševního zdraví a nemoci. Nabízí pomoc především lidem, kteří se potýkají s duševním onemocněním, nebo jejich blízkým. V momentální situaci se ale do úzkostných či depresivních stavů může dostat kdokoli i kvůli banální příčině.

Pokud máte pocit, že potřebujete pomoci, poradit a nevíte, kde hledat řešení, můžete se obrátit na VIDA centrum Prachatice. Naše služba je bezplatná. Poskytujeme odborné sociální poradenství zejména v terénu, podporu, zprostředkování kontaktu, pomoc při uplatňování práv, pomoc s dluhy či s rodinným rozpočtem.

Jestli máte duševní onemocnění, nebo se cítíte „jen“ smutní, trápí vás úzkosti či deprese a potřebujete s něčím poradit, nebo se svěřit - zavolejte nebo napište. Můžeme si domluvit schůzku, nebo vše jen řešit přes telefon nebo e-mail. Důležité je nestydět se požádat o pomoc! Často pomůže už jen to, že si člověk s někým popovídá, že se svěří. A tato možnost je teď hodně omezená.

Služby VIDA centra Prachatice jsou poskytovány diskrétně, nezávisle, nestranně a bezplatně v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb. o sociálních službách. Bližší informace na www.vidacr.cz, tel. čísle 775 585 163, nebo e-mailu: prachatice@vidacentrum.cz.

Sylva Turková

Vedoucí VIDA centra Prachatice

Vodňanská 375, 383 01 Prachatice

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena