Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Tříletý Matyáš z Vimperka potřebuje nákladné neurorehabilitace

VIMPERK – 11/11 2020 - 18:36 – Na platformě Donio.cz, kde se vybíralo na jaře i na plicní ventilátory v době koronakrize, se rozběhla sbírka pro malého Matyáše z Vimperka.

      

   Z redakční pošty: Lukáš Kotlár – Fundraising, Neurorehabilitační klinika AXON

  

„Někdy si pobrečím,“ přiznává maminka Matyáše, který trpí mozkovou obrnou. Tříletý Matyáš miluje společnost. Čím více lidí se sejde, tím větší má radost. Cítí se fantasticky, když se kolem něj zpívá, povídá a je dobrá nálada. V takových chvílích by nejraději tancoval, křičel a skákal radostí. Jenže Matyáš nemůže. Od narození se potýká s mozkovou obrnou. Její následky mohou zmírnit jen intenzivní rehabilitace.

Matyáš přišel na svět předčasně, v 25. týdnu. Ze začátku nic nenasvědčovalo tomu, že by měly nastat komplikace. Po pěti dnech však došlo k perforaci střev a chlapec musel podstoupit náročnou operaci. Následovalo mohutné krvácení do mozku druhého stupně, měl infekci a dlouhou dobu proto musel být na kyslíku. „Nevzpomínám na toto období ráda, opravdu jsme se báli, aby to jeho malé tělíčko vydrželo. Byl to velký zásah,“ vzpomíná maminka.



Z nemocnice byla se synem propuštěna po dlouhých třech a půl měsících. Ale aby toho nebylo málo, Matyáš měl na obou tříslech kýly, takže jen chvíli po tom, co se mohl rozkoukat doma ve Vimperku, už absolvoval další operaci. Když mu bylo půl roku, rodiče začali pozorovat, že nezvedá hlavičku, jak by správně měl. Verdikt lékařů byl jednoznačný – Matyáš trpí mozkovou obrnou.

Průvodním jevem této nemoci je zvýšené svalové napětí neboli spasticita, která v případě Matyáše postihuje všechny čtyři končetiny – trpí kvadruparézou. Ta pacientovi znemožňuje vykonávat běžné denní aktivity a činnosti, protože zasahuje jak do oblasti jemné, tak i hrubé motoriky. Výrazně ovlivňuje nejen fyzický stav, ale má vliv i na psychiku a celkovou kvalitu života. A to nejen pacienta, ale celé jeho rodiny.

Maminka se bez váhání rozhodla opustit práci a jakékoli jiné aktivity, a naplno se věnovat péči o syna. Její partner proto tráví většinu času v práci. „Odmalička jsem s ním cvičila Vojtovu metodu, začali jsme dojíždět na rehabilitace, cvičit metodu Bobath, dojíždíme na plavání a absolvujeme také pobyty na koních,“ vypočítává maminka, která s Matyášem tráví 24 hodin denně. „Je to velmi finančně náročné, ale vidíme, že to má své výsledky. Po nedávné intenzivní terapii v AXONu jsme si všimli, že lépe drží hlavičku a celkově je vnímavější na podněty z okolí. Také proto bychom tuto terapii v prosinci rádi absolvovali znovu, pro Matyáše to znamená velké kroky kupředu.“

Podpořit Matyáše můžete na dárcovské platformě Donio.cz https://www.donio.cz/PomozmeMatyasovi.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena