Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko 1977: Hudební trio J. P. Břouška potěšilo

PRACHATICE - 26/4 2021 - 9:54 – Dva dny po Mikuláši úspěšně koncertovalo v Prachaticích hudební trio J. P. Břouška z Brna. Byly to tehdy skutečné hvězdy.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Hudební osa Brno - Prachatice existovala a nejvíc se projevila v roce 1977. Na jaře toho roku v prachatickém Národním domě vystoupila skupina Javory sourozenců Ulrichových a 8. prosince tu potěšil diváky a posluchače Jaroslav Pavel Břoušek se svým triem, do kterého patřily muzikantky Jana Burianová a Svatava Paříková. Jakkoliv se zdá, že dnes jsou jejich jména pozapomenutá, byly to opravdové hvězdy nejen moravského hudebního nebe. 

Jaroslav Pavel Břoušek (J. P. B.) je především muzikant. Celý život je brněnský zpěvák, skladatel, textař, aranžér, muzikant a scénárista (ročník 1948) na volné noze. Ve veleúspěšném období od roku 1975 do roku 1981 J. P. B. získal 7. a 10. místo ve Zlatém Slavíku a ceny v rozhlasových a televizních soutěžích za vlastní skladby Muška vinná, Pozoruji rybáře či Pro úžas na víčku. Úspěšné bylo i jeho Trio J. P. B., které hrálo od roku 1972 ve složení J. P. Břoušek (zpěv, kytara, klávesy, flétna), Jana Burianová (zpěv, kytara, percussions), Svatava Paříková (housle, klávesy, flétna, zpěv). Zúčastnilo na Bratislavské Lyře i Děčínské kotvě, na dnech České kultury například v Mexiku 1980.  

Výčet úspěšných počinů Jaroslava Pavla Břouška, řečeného Džej Pí, by mohl klidně pokračovat. Jako autor hudby, textů i aranžmá například napsal a natočil písně s Věrou Martinovou, Hanou Ulrychovou, Heidi Janků, Věrou Špinarovou, Janou Kratochvílovou, Helenou Blehárovou, Jitkou Molavcovou a Miroslavem Horníčkem, Eliškou Balzerovou či Rudolfem Hrušínským nejstarším.  

I když dnes veřejně téměř nevystupuje, na kytaru, hlavně v letních měsících, nezapomíná. Jak vidno, Prachatice měly na muzikanty a zpěváky vždycky štěstí. Bylo to ovšem i zásluhou lidí, kteří se tu řadu let starají o kulturu.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena