Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko 1977: Socialistické brigády v Prachaticích

PRACHATICE - 11/4 2021 - 8:15 – Celoměstské směny v Prachaticích buď přivolávaly jaro, nebo ohlašovaly podzim. Hlavně se při nich uklízelo město.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Hrábě a lopaty si často brigádníci přinesli z domova nebo je na místě "vyfasovali". Nebylo výjimkou, že party tvořili spolupracovníci ze zaměstnání. Kromě úklidu veřejných prostranství se ale také někdy pustili do složitějšího díla. Tak tomu bylo například při zemních pracích na budoucím Parku mládí a dopravním hřišti vedle Huláku, kde jsou zachyceni většinou úředníci z Okresního národního výboru (tato instituce už dnes neexistuje). Pracovalo se i na budoucím hřišti v Rumpálově ulici. Tam pomáhala i těžká technika.  

Někdo chodil na brigády dobrovolně a s chutí, jiný se skřípěním zubů, další se raději "zašili". Dnes nám společné prostranství mezi paneláky uklidí četa pracovníků Technických služeb, shrabe spadlé listí, odveze ho na ještěrce do kompostárny ve sběrném dvoře. Jen o květinové záhony se na čtvrťáku a páťáku starají většinou jednotliví občané, dobrovolně, prostě jim to nedá a chtějí to mít před domem hezké...

Černobílé Prachaticko představuje cyklus fotoreportáží z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla, který je nejdéle sloužícím novinářem našeho regionu. Reportáže vnikaly od 70. do 90. let v době, kdy psal a fotil pro týdeník Hraničář, deník Jihočeskou pravdu i prachatický městský zpravodaj. Jde o unikátní archiv čítající desítky tisíc fotografií a tisíce reportáží obsahující často jinde nedochovaný zpravodajský a historický materiál.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena