Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Jaro přicházelo nejdřív do kuřecí líhně

PRACHATICE - 5/4 2021 - 9:25 – Na prachatickém předměstí, ale přesto hodně blízko městského centra, po léta fungovala úspěšná kuřecí líheň.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Tehdejší školáci i děti z mateřských škol ji rádi navštěvovali. Možná si na to vzpomenou, býval to pro ně velký zážitek. Jako na jedno z prvních míst ve městě sem přicházelo jaro - klubalo se tu na svět společně s ochmýřenými žlutými kuličkami z vajíček. Práce jako každá jiná, ale i trochu neobyčejná, to tu byla i pro ženy, které zde pracovaly.

Kuřecí líheň se musela uhnout, když se na podzim 1977 a o následující zimě začalo bourat předměstí Prachatic. Bourání tehdy položilo základ dnešní podobě prostoru pod Dolní bránou, kterému vévodí obří budova pošty a telekomunikací.

Černobílé Prachaticko představuje cyklus fotoreportáží z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla, který je nejdéle sloužícím novinářem našeho regionu. Reportáže vnikaly od 70. do 90. let v době, kdy psal a fotil pro týdeník Hraničář, deník Jihočeskou pravdu i prachatický městský zpravodaj. Jde o unikátní archiv čítající desítky tisíc fotografií a tisíce reportáží obsahující často jinde nedochovaný zpravodajský a historický materiál.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena