Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Studenti gymnázia napekli lékařům a sestrám dobroty

PRACHATICE - 10/3 2021 - 9:41 – Dobroty pro zdravotníky v nemocnici, kteří zápasí s covidem, upekli studenti i učitelé prachatického gymnázia. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Rozsáhlá akce studentů a učitelů prachatického gymnázia na netradiční pomoc zdravotníkům v prachatické nemocnici dospěla úspěšně do cíle v úterý 9. března. Třemi osobními auty přivezli dárci k hlavnímu vchodu do nemocnice desítky většinou vlastnoručně upečených dobrot. Převzal je a srdečně za ně poděkoval ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš se svými spolupracovníky. Kde se vzal nápad zpříjemnit život zdravotníkům v této nelehké době?

"Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak bych jim mohla pomoci, přidat ruku k dílu. Pak jsem si promluvila s naší paní učitelkou třídní Kateřinou Lencovou, která mi vnukla nápad, jak zapojit více studentů a dalších lidí. Založila jsem studentskou skupinu, pak se k nám přidali i učitelé, a domluvili jsme se, že napečeme dobroty pro zdravotníky v prachatické nemocnici. Dali jsme to se souhlasem paní ředitelky ve známost na školním facebooku a přihlásilo se nám asi třicet studentů z velkého gymnázia, tedy posledních čtyř ročníků, a spousta učitelů, kteří nám s tím pomohli," řekla Petra Nella Bundová, septimánka prachatického gymnázia a autorka nápadu.

"Obracím se tímto na vás všechny, učitele, žáky a jejich rodiče, zda byste byli ochotni poskytnout malou podporu všem zdravotníkům prachatické nemocnice, kteří se v současné době s vypětím všech sil starají o covid nemocné pacienty na odděleních, a kteří testují. Představuji si pomoc ve formě připraveného jídla, slaného či sladkého, takového, které by přineslo v jejich těžké každodennosti trochu morální podpory. Prosím všechny výtečné kuchařinky a kuchaře, připojte se k nám," zněla výzva Petry Nelly Bundové, o které se ve třídě a ve škole ví, že je rozenou organizátorkou. 

Výzva se neminula účinkem. Pro myšlenku se nadchla i ředitelka gymnázia Jana Dejmková. "Jsem nadšená, že naši studenti pokračují v tradici pomoci těm, kteří v životě neměli tolik štěstí, nebo v tomto případě lidem, kteří neúnavně již rok pracují pod obrovským tlakem. Moc si cením toho, že naši studenti nemyslí jen na sebe a děkuji jim za to. Máte samozřejmě naši plnou podporu. Hned dojednám detaily s ředitelem Nemocnice Prachatice panem Michalem Čarvašem," reagovala ředitelka školy.

"Úplně první myšlenka na tuto pomoc se vlastně zrodila už v dubnu loňského roku. Zvažovala jsem dost dlouho, jestli budu mít takový vliv, zda dokážu oslovit, získat a spojit víc lidí, nejen z naší třídy, ale celého gymnázia, aby ta pomoc stála za to. A pak jsem se rozhodla," uvedla Petra Nella Bundová. Po boku jí po celou dobu i při předávání daru stála Jitka Černohorská, která má podle vedení školy na úspěchu sbírky také velkou zásluhu, starala se o organizaci, řídila auto a také sama pekla.

Spokojeností pod rouškou zářila i třídní učitelka Kateřina Lencová, která se postarala o záštitu gymnázia nad celou akcí a spolu se zástupkyní ředitelky školy Věrou Chválovou vyřizovala organizační věci. "V tuhle chvíli jsem na naše studenty a studentky moc pyšná. Samozřejmě jsem podpořila jejich myšlenku pomoci zdravotníkům, kteří jsou už na pokraji sil. Mohla jsem jim nabídnou i logistiku, ještě dnes ráno jsem přes půl okresu objížděla naše studenty, kteří jsou doma na distanční výuce. Hlavně mě překvapilo, kdo všechno se zapojil, pekli i kluci a rodiče našich studentů, akce se nadšeně chopili i kolegové učitelé a snažili se něčím přispět," pochvalovala si paní učitelka třídní.

Nejméně dva plné dvoupatrové vozíky byly třeba k přeložení dobrot z kufrů aut. V dortových i jiných krabicích ke zdravotníkům putovaly většinou sladké věci, například sušenky, makové koláče s citrónovou polevou, šátečky, linecké smajlíky a srdíčka, perník sypaný kokosem, řezy se šlehačkou i čokoláda.  Nechyběly ani trvanlivější věci, jako třeba oříšky, a taky slané chuťovky - šneci a zelňáky. 

"Děkujeme vám a poděkujeme i na facebooku a instagramu. Máme opravdu náročnou práci, není ani čas, abychom si došli něco koupit. Vaše dárky jsou milé zpestření, hned po obědě je začneme rozdávat na oddělení," zaznělo při předávání ze strany zdravotníků. "A my vám slibujeme, že budeme dodržovat opatření proti šíření koronaviru, budeme se chránit, abyste s námi měli míň práce a aby se vám, zdravotníkům, ulevilo," slíbila za všechny Petra Nella Bundová.

Na novinářskou otázku, jak je spokojená a co by možná příště udělala jinak, odpověděla: "S tím, co se sešlo, jsem spokojená, je toho určitě víc, než jsem čekala. Z větší části všechno klaplo tak, jak mělo. Možná bych to příště udělala tišší formou, aby to nebylo tak medializované." A svěřila se také s další myšlenkou. "Ráda bych, abychom to někdy, za měsíc, za dva, zopakovali. Můžeme se zaměřit třeba na hospic, kde přebývají většinou starší a ohrožení lidé, a práce pro ty, kteří o ně pečují, je tam taky velmi náročná," řekla Petra Nella Bundová. Dobrá věc se tedy podařila a bude mít pokračování...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena