Text a foto:
ZDENĚK PŘIBYL
"Vyrábělo" se tu vepřové maso, práci tu našla parta lidí,
kterým velel pošumavský originál Stanislav Urbánek,
uplatnily se tu nové technologie, jako například automatická
klimatizace hal či kalomixy, jezdili sem vědci, aby tu na
prasatech studovali principy etologie neboli nauky o chování
živých tvorů.
Do chráněného provozu každého nepouštěli, měli tu seriál
barevných diapozitivů o tom, jak roste vepřové. Začínal
očkováním selátek a končil pořádnou porcí vepřo-knedlo-zela
na talíři. Hostům ho promítali s odborným komentářem, jako
dnešní virtuální prohlídku.
Svého času měl podnik i vlastní prodejnu nebo jste si mohli
objednat a odvézt buď celého vepře, půlku nebo jen vybrané
kousky za dobrou cenu. Jsou lidé, kteří na to i dnes
vzpomenou. Někdy jsou také slyšet hlasy o možném obnovení
Velkovýkrmny. Jíst se holt musí...
Strunkovická velkovýkrmna byla společným družstevním
podnikem. Padla po sametové revoluci za oběť divokým poměrům
v zemědělství, při přechodu z družstevního na soukromé
zemědělství.
Dnešní série snímků z archivu černobílých negativů fotografa
Zdeňka Přibyla je z 2. července 1976. Samozřejmě může dát
jen částečně nahlédnout do činnosti velkovýkrmny. Na konci
ukazuje rozmetání prasečí kejdy na polích JZD Strunkovice
nad Blanicí. Za volantem populární tatry, lidově zvané "hovnocuc",
s rozstřikovadlem sedí Vlasta Ryvola.
|
|
|
|
|
|
FOTOREPORTÁŽE |
|
|
|
|
|
prachatickoNEWS.CZ
Husova
68, 383 01
redakce@prachatickonews.cz
|
|
|
|
|