Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Velkovýkrmna prasat byl zavedený podnik

STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 29/1 2021 - 15:53 – V polovině 70. let byla velkovýkrmna prasat ve Strunkovicích nad Blanicí už legendou. A je dodnes.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

"Vyrábělo" se tu vepřové maso, práci tu našla parta lidí, kterým velel pošumavský originál Stanislav Urbánek, uplatnily se tu nové technologie, jako například automatická klimatizace hal či kalomixy, jezdili sem vědci, aby tu na prasatech studovali principy etologie neboli nauky o chování živých tvorů.

Do chráněného provozu každého nepouštěli, měli tu seriál barevných diapozitivů o tom, jak roste vepřové. Začínal očkováním selátek a končil pořádnou porcí vepřo-knedlo-zela na talíři. Hostům ho promítali s odborným komentářem, jako dnešní virtuální prohlídku.

Svého času měl podnik i vlastní prodejnu nebo jste si mohli objednat a odvézt buď celého vepře, půlku nebo jen vybrané kousky za dobrou cenu. Jsou lidé, kteří na to i dnes vzpomenou. Někdy jsou také slyšet hlasy o možném obnovení Velkovýkrmny. Jíst se holt musí...

Strunkovická velkovýkrmna byla společným družstevním podnikem. Padla po sametové revoluci za oběť divokým poměrům v zemědělství, při přechodu z družstevního na soukromé zemědělství.

Dnešní série snímků z archivu černobílých negativů fotografa Zdeňka Přibyla je z 2. července 1976. Samozřejmě může dát jen částečně nahlédnout do činnosti velkovýkrmny. Na konci ukazuje rozmetání prasečí kejdy na polích JZD Strunkovice nad Blanicí. Za volantem populární tatry, lidově zvané "hovnocuc", s rozstřikovadlem sedí Vlasta Ryvola.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena