Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL
Fotografie z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla
jsou z podzimu 1978 a jara 1979. Tehdy se v Mykoproduktě
Vimperk, které šéfoval dobrý člověk a bodrý Moravan Josef
Jetleb a práci tu v době největší slávy našlo až pět desítek
lidí, třídily sušené houby jako na jediném místě v
republice, balil šípkový čaj, živná sůl, francouzské sušené
droždí Saflevure a také se tu vyráběl pomerančový džus z
koncentrátu dováženého z Řecka.
Doslova legendární zdejší specialitou však bylo šumavské
bylinné víno macerované z 22 druhů bylin a koření. Lidé ho
kupovali v drogerii nebo lékárně, za litr platili 14 korun,
měli ho v oblibě, i když na něj dělali vtipy, a říkali mu
šumavské cinzano. A také ho tak často servírovali. To se
vnější okraj sklenice potřel skrojkem citronu, obalil se v
krystalovém cukru, a sklenice se naplnila vychlazeným
šumavským bylinným. Traduje se, že při návštěvě Vimperka jím
připíjel na zdraví a úspěchy všem Šumavanům tehdejší
prezident republiky, generál Ludvík Svoboda.
Firmu založil v roce 1876 vimperský magistr Bohuslav
Budínský. Ze šumavských malin a borůvek lisoval šťávu a
dělal z ní sirupy, které prodával ve své apatyce. To byl
začátek a velmi vydařený. Jak šel čas, firma se rozrůstala,
výroba zvyšovala a produkty se vyvážely do zahraničí,
například do Švýcarska. Nakupovaly se postupně nové stroje,
zároveň se měnili majitelé, názvy i výrobní program podle
toho, jaké suroviny byly dostupné. Ale vždycky to v
Mykoproduktě krásně vonělo. Až poslední majitel,
Mykoprodukta Blatná, v roce 1995 vimperský provoz, který
neustál porevoluční změny na trhu, zastavil.
A dost vzpomínání. I když je opravdu na co...
|
|
|
|
|
|
FOTOREPORTÁŽE |
|
|
|
|
|
prachatickoNEWS.CZ
Husova
68, 383 01
redakce@prachatickonews.cz
|
|
|
|
|