Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Mykoprodukta ve Vimperku nejvíc voněla

VIMPERK - 18/1 2021 - 9:17 – Plody šumavských lesů a strání zpracovával ve Vimperku závod Mykoprodukta. Zdejší specialitou bývalo šumavské bylinné víno.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Fotografie z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla jsou z podzimu 1978 a jara 1979. Tehdy se v Mykoproduktě Vimperk, které šéfoval dobrý člověk a bodrý Moravan Josef Jetleb a práci tu v době největší slávy našlo až pět desítek lidí, třídily sušené houby jako na jediném místě v republice, balil šípkový čaj, živná sůl, francouzské sušené droždí Saflevure a také se tu vyráběl pomerančový džus z koncentrátu dováženého z Řecka.

Doslova legendární zdejší specialitou však bylo šumavské bylinné víno macerované z 22 druhů bylin a koření. Lidé ho kupovali v drogerii nebo lékárně, za litr platili 14 korun, měli ho v oblibě, i když na něj dělali vtipy, a říkali mu šumavské cinzano. A také ho tak často servírovali. To se vnější okraj sklenice potřel skrojkem citronu, obalil se v krystalovém cukru, a sklenice se naplnila vychlazeným šumavským bylinným. Traduje se, že při návštěvě Vimperka jím připíjel na zdraví a úspěchy všem Šumavanům tehdejší prezident republiky, generál Ludvík Svoboda.

Firmu založil v roce 1876 vimperský magistr Bohuslav Budínský. Ze šumavských malin a borůvek lisoval šťávu a dělal z ní sirupy, které prodával ve své apatyce. To byl začátek a velmi vydařený. Jak šel čas, firma se rozrůstala, výroba zvyšovala a produkty se vyvážely do zahraničí, například do Švýcarska. Nakupovaly se postupně nové stroje, zároveň se měnili majitelé, názvy i výrobní program podle toho, jaké suroviny byly dostupné. Ale vždycky to v Mykoproduktě krásně vonělo. Až poslední majitel, Mykoprodukta Blatná, v roce 1995 vimperský provoz, který neustál porevoluční změny na trhu, zastavil.

A dost vzpomínání. I když je opravdu na co...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena