Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Adéla ještě nevečeřela v Prachaticích

PRACHATICE - 10/1 2020 - 8:36 – Festival českých a slovenských filmů zavítal v roce 1978 i do Prachatic. Filmaře vítali na radnici, besedovali také se studenty. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Festival reprezentoval v Prachaticích hlavně nový film Adéla ještě nevečeřela a jeho tvůrci. Hlavní hereckou hvězdou filmařské výpravy byl populární Michal Dočolomanský, který ve filmu ztvárnil amerického detektiva Nicka Cartera. Nechyběl ani režisér filmu Oldřich Lipský. Snímky jsou opět z archivu černobílých negativů fotoreportéra Zdeňka Přibyla a patří do našeho vzpomínkového cyklu. 

Česká filmová komedie Adéla ještě nevečeřela vznikla v roce 1977 jako úsměvná parodie na neohrožené detektivy a jejich všehoschopné, "zlé"  protivníky. Námět a scénář byly dílem Jiřího Brdečky, za kamerou stál Jaroslav Kučera. Spolu s Michalem Dočolomanským ve filmu hráli Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, Ladislav Pešek, Naďa Konvalinková, Olga Schoberová a další herci.

Tvůrce filmu přijali 27. února 1978 představitelé politického a veřejného života Prachatic v čele s předsedou Městského národního výboru (dnes bychom řekli starostou) Janem Houškou. Zahájení festivalu se uskutečnilo před filmovým plátnem zaplněného městského kina na Velkém náměstí, do kterého se tehdy chodilo z Křišťanovy ulice a "vládli" tu promítač Zdeněk Janoušek a jeho žena Marta. Mezi hosty zahájení festivalu byl i populární malíř Cyril Chramosta, rodák z Husince, o němž byl první promítaný krátký film. Pak už došlo na očekávanou Adélu...

Na besedě s mladými diváky se hosté sešli také 1. března 1978 ve svérázném prostředí Divadélka Klenba v Rumpálově domě. Besedu, při které se dobře bavili jak filmaři, tak diváci, moderoval vedoucí odboru kultury Okresního národního výboru Bohumil Paclík. Bylo jedno, jestli studenti měli účast jak, se tehdy říkalo dobrovolně - povinnou, přišli na obě akce většinou rádi.

Film Adéla ještě nevečeřela baví diváky v kinech nebo v televizi i po čtyřiačtyřiceti letech od svého vytvoření. Moderního pokračovatele má dnes v České republice i filmový festival, třeba v podobě Febiofestu.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena