Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Když Vimperskou roklí hřměly motocykly

VIMPERK - 20/12 2020 - 11:20 – Vimperská rokle nebyla vždy oázou klidu. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se tu jezdily drsné motocyklové závody. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Pro diváky zajímavá a pro závodníky bezpečná trať se vinula nahoru - dolů po úbočí rokle s rovinkou startu a cíle. Za horizontem se vynořovaly první paneláky Sídliště Míru a závody tu byly opravdu líté.

Naše snímky z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla jsou z roku 1980, kdy se tu jel okresní přebor v motokrosu. Ceny vítězům předávali tehdejší předseda Městského národního výboru ve Vimperku (dnes bychom řekli starosta) Ján Laluha a předseda okresního výboru SVAZARMU - Svazu pro spolupráci s armádou (po sametové revoluci zrušen) František Geier.

Pro stálé čtenáře našeho internetového deníku, kteří znají jméno básníka, malíře, spisovatele a dobrovolného hasiče Josefa Jirouška, zrodily tyto závody přezdívku "Fitti". Na svém motocyklu prý podle kamarádů uháněl rychle skoro jako brazilský pilot Formule 1 Emerson Fittipaldi, dvojnásobný mistr světa z let 1972 a 1974 a šampión v Indianapolis 500. A odtud byl k "Fittimu" pro našeho básníka jen krůček, což mu zůstalo dodnes. Na dnešních snímcích ho nenajdete, asi proto, že našemu fotoreportérovi vždy ujel :)

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena