Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Jak školka Paraplíčko dostala zvířátka

PRACHATICE - 12/12 2020 - 11:26 - V cyklu Černobílé Prachaticko, který připomíná minulost našeho regionu v obrazech, se dnes vypravíme do školky v České ulici.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Na prachatickém panelovém "Čtvrťáku" už jsme se v našem cyklu pohybovali několikrát a i nyní tu chvíli zůstaneme ve spojeném zařízení pod dnešním Cooopem. A vydáme se za zvířátky a nebudou to zvířátka jen tak ledajaká, ale keramická. Zrodila se v dílně sochaře a keramika Miroslava Rabocha a 1. června 1979 je dostali od města jako dárek k Mezinárodnímu dni dětí chlapci a děvčata v tehdy teprve dva roky starém spojeném zařízení mateřské školy a jeslí v prachatickém čtvrtém bytovém okrsku.

Dnes je tu aktivní školka, která si říká Paraplíčko a je dobře známá čtenářům našeho internetového deníku. Tato vtipná zvířátka si tu a tam někdo pamatuje. Možná by pamětníky zajímalo, že jejich tvůrce, český akademický sochař Miroslav Raboch (1931 - 2019) byl rodákem z Prahy a ve čtyřiceti letech se přestěhoval do jižních Čech, kde v Trhových Svinech začal tvořit drobnou keramiku.

Plnil si vlastně svůj dětský sen, protože už jako kluk chodil do cihelny a z hlíny si vyráběl figurky. Z jeho dospělé tvorby je známý památník obětem pochodu smrti na konci druhé světové války v Horní Plané. Je také autorem ceny zvané Keramický nesmysl, která se předává ve finále nejstaršího českého hudebního festivalu Porta, kde se hraje folk, country i blues, od jejího prvního ročníku v roce 1967 dodnes. A vtip tam také nechybí...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena