Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Zdravotníci v nemocnici dostali první mikulášskou nadílku

PRACHATICE - 2/12 2020 - 13:46 - Zpívat nemůže, a tak se prachatický pěvecký sbor Radostné Přátelství rozhodl potěšit zdravotníky ve zdejší nemocnici mikulášskou nadílkou.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a Emilie Popielová 

   

S nápadem přišla Jaroslava Brůžková a pak už se vše, jak je ve sboru už čtrnáct let zvykem, dál odehrávalo pod taktovkou sbormistryně Emilie Popielové. "Oslovila jsem všechny členky a členy našeho sboru, aby přispěli dobrotami do dárkových balíčků. A tak se nám sešlo různých slaných, sladkých či trvanlivých dobrot a vitamínů tolik, že se těžko vešly do tří velkých přepravek. Nu a ty jsme právě přivezli a s radostí je předáme alespoň na tři oddělení prachatické Nemocnice - jednotku intenzivní péče, internu a léčebnu dlouhodobě nemocných," řekla v úterý 1. prosince před hlavním vchodem do nemocnice Emilie Popielová, která při přípravě této chvíle spolupracovala s hlavní sestrou Kateřinou Štrajtovou. Jedna z členek sboru je toho času také mezi nemocnými covidem-19 ve zdejší nemocnici. Kolegyně jí přivezly speciální balíček.

Nadílku s poděkováním převzal primář MUDr. František Stráský, vedoucí úseku zdravotní péče prachatické nemocnice, se zdravotními sestrami z obdarovaných oddělení. V balíčcích, které se díky blížícímu se termínu staly mikulášské a spolu se členkami sboru Jaroslavou Brůžkovou, Emilií Popielovou a Jarmilou Kadlecovou je předával také pěvec a konferenciér Jaromír Popiel, byla i aktuální báseň od kamaráda sboru Josefa "Fitti" Jirouška.
"Chtěli bychom vám těmito dobrotami moc poděkovat za vaši náročnou a zodpovědnou práci, kterou odvádíte, spoléháme na vás i dál a podělte se mezi sebou," řekla sbormistryně a dodala: "Podílel se na tom každý z třiadvaceti členů sboru. Dobroty sice nejsou vyloženě protikoronavirové, ale jsou od srdce." V odpověď jí od obdarovaných zaznělo poděkování i slova sestřiček: "Taková pozornost nás nabíjí a drží nás to, táhnout to dál. Jsme moc rádi za vaši pozornost." Primář František Stráský ještě popřál všem členkám sboru hlavně pevné zdraví. A takové přání od zkušeného lékaře, má určitě svou váhu...

Ve vzduchu se jednu chvíli zavlnila i krátká písnička. "Jsem šťastná, že nikdo z našeho sboru neodmítl se podílet. A když si snad někdo nevěděl rady, to už jsem potom rozdělovala úkoly a panovala," řekla za všeobecného veselí sbormistryně Emilka Popielová, která je v duši stále pedagog. "Samozřejmě jsme se domlouvali, co dáme do balíčků. Jsou tam tedy například různé druhy slaného pečiva, zelňáky, slané tyčinky, ze sladkých věcí koláče, věnečky, veselé linecké smajlíky, medové pečivo, perníčky, a také banány, pomeranče, jablka. Jaruška vytvořila a další malovali také ozdobné papírové čerty a mikuláše," dodala Emilie Popielová.

Zejména poděkovat zdravotníkům, to byla hlavní myšlenka, která přivedla členy sboru s dárky do špitálu. "My bychom jim rádi zazpívali, vždycky jsem všude chodili. Ale vyjádřit se sborovým zpěvem je nyní zakázané, tak jsme jim přišli poděkovat takhle," doplnila Jarmila Kadlecová.
Pěvecký sbor Radostné Přátelství měl letošní rok také složitý. "Jedním slovem - neradostný," zněla odpověď. "Každý rok mívá náš sbor v průměru dvacet vystoupení. Letos jsme stihli jen tři. První bylo začátkem března v Hošticích u Volyně, kde jsme zpívali k výročí zpěváka Michala Tučného. O prázdninách, když nastalo uvolnění, nás Zdena Hrůzová přibrala do série vystoupení Seniorského tanečního country klubu SENSEN Prachatice.

A třetí vystoupení bylo na Dnech evropského dědictví a prachatických Podzimních slavnostech. Chystali jsme se i na Vánoce a další příležitosti, ale je to těžké. Ani nemáme moc nacvičeno," vyjmenovala hlavně světlé chvilky letošního roku Emilie Popielová. "Musíme ale být trpěliví a vydržet. Ani s tím rozvolňováním bych ještě tolik nepospíchala," dodala.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena