Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Na průtahu Husincem a opravě kotle ZVVZ

PRACHATICKO - 30/11 2020 - 12:34 - Byla doba, kdy jsme častěji fotografovali lidi při různé práci. Také autor dnešní série snímků z archivu černobílých negativů tak u novin začínal.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Dnešní snímky jsou z července 1978 a představují vůbec první autorovy reportáže u novin. Zachycují rekonstrukci silničního průtahu Husincem, kde dlažební kostky nahradil asfalt, a rekonstrukci obřího kotle v ZVVZ Prachatice, tehdy hlavního dodavatele tepla pro město. Vyšly v okresních novinách Hraničář ještě s trochou textu.

Z hlediska fotografických žánrů patřily do tzv. pracovní fotografie, kterou musel přednostně ovládat každý fotograf pro noviny. Ale lidé se tehdy rádi fotili, prakticky nikdo neřekl ne (dnes to občas bývá jinak), a rádi se na sebe podívali v novinách...

Ideologickou stránku věci poplatnou době pomineme a podíváme se na věc jako fotografové. Ti dobří s aparátem v ruce fotili takříkajíc "po četkařsku", přinést museli čtyři až pět snímků z každé události, nejméně jeden z nich musel vystihovat ducha celé akce.

Doporučený postup byl vyfotit a vybrat celek, polocelek, detail a velký detail, když to šlo. Černobílé filmy se v malé redakci vyvolávaly a zvětšovaly ručně, všechno chtělo svůj čas. Jakou cestou tehdy procházela papírová fotka, než se z originálu dostala na stránky tisku, o tom si můžeme třeba někdy popovídat.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena