Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTOKURZIVA: Vimperk v druhém dílu doby koronavirové

VIMPERK - 26/11 2020 - 8:20 - Jaký je Vimperk v druhé půli listopadu zvláštního roku 2020? Zkusíme si pověsit foťák na krk, chodit a koukat.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Se sluníčkem na levoboku, od Jamry až k výpadovce z Vimperka na Strážný. Proti proudu řeky Volyňky, která je druhým jménem Třeštilka, ale dnes si na ně určitě ani nevzpomene. Všude klid větší než malý. Opuštěné dopravní hřiště u školy, desatero pro žáky vyvěšené na dosud zavřených školních dveřích. Park u školy s typicky vimperskými dřevěnými zvířátky, živými obrázky a při zpáteční cestě i zdřevěnělými šumavskými řemeslníky.

Zatím jdeme dál, kolem zavřených obchodů z rozhodnutí vlády, ale i kolem dvou zavřených hotelů ze zpackané privatizace. Zahrádkářská kolonie se sluní v podzimních paprscích a vcelku spokojeně čeká na příchod zimy. Na silnici k hranicím je ovšem ruch daleko větší. Chvíli se snažíme pochopit, že šumavské dřevěné zlato v podobě i třicet let po revoluci stále ještě nezpracovaných surových kmenů vyváží jedna speciální auta nahoru a druhá je vozí zase dolů. Ale nejde nám to.

Vydáváme se pomalu zpátky. Cestou je vidět, že výdejní okénko v restauraci Terasy, typický to prvek v době nouzového stavu, už ožilo. Uličky starého města mají vždy nějaké překvapení. A tak také pohled na bývalé tiskárny Stráž Vimperk a vzpomínka na oduševnělé lidi a fortelné řemeslníky, kteří v ní pracovali. "Měli byste to nechat tak, jak to je, a všechno ukazovat lidem jako skanzen," říkal po revoluci o legendárních vimperských tiskárnách Gerd Bruner, zástupce šéfredaktora bavorských maxinovin Pasauer Neue Presse. Jeho myšlenka bohužel nějak zapadla...

A jak to bylo při naší procházce s tím fotografickým sněním? Na skutečnost může koukat každý, pořádně člověk vidí stejně jen srdcem, jak říká Malý princ. Fotograf může být ještě navíc postižen úchylkou odborně zvanou previzualizací. Prostě kouká na něco reálného, ale vidí už to, co bude na obrázku, který z reality vytvoří. Když se daří, jde to skoro mrknutím oka. Tak se také mrkněte a můžeme pak zase jít dál...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena