Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Den válečných veteránů si připomněli i v Prachaticích

PRACHATICE - 12/11 2020 - 9:12 - Koronavirová epidemie a vládní opatření proti jejímu šíření letos změnily i podobu Dne válečných veteránů. Zůstala však pieta i odkaz generacím.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Za přísných organizačních opatření si ve středu dopoledne připomněli Den válečných veteránů představitelé politického, veřejného života a veteránských spolků Prachatic a jejich osad.

Kytice květů s červeno-modro-bílými stuhami a věnečky s rudými máky, symbolem Dne veteránů, položili ve skupinkách po dvou lidí nejprve v Ostrově, u pomníčku generála Františka Patery, příslušníka československé zahraniční armády, který bojoval ve Francii, Anglii a na východní frontě. Památce obětí první světové války se rovněž poklonili u pomníku na hřbitově ve Starých Prachaticích, květiny kladli i na společný hrob vojáků rakousko-uherské armády a srbských a ruských zajatců, kteří zemřeli v prachatické záložní nemocnici během první světové války. Kytici položili a úctu projevili rovněž u hrobu štábního praporčíka Tomáše Procházky, psovoda a prachatického rodáka, který zahynul na zahraniční misi v roce 2018. Pieta se uskutečnila také u pomníku obětem první světové války z Prachaticka u bývalých Žižkových kasáren ve městě.

Kytici letos položili a symbolickou svíčku zapálili členové veteránských spolků také u hrobu Vojtěcha Vávry z Bělče (ročník 1891), důstojníka 21. pluku francouzských legií. Hrob vyhledala vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková.

"Připomínáme si dnes oběti všech válek a projevujeme úctu válečným veteránům. Mějme na paměti, že svoboda není zadarmo a musí se za ni bojovat. Proto bych chtěl rovněž vzdát úctu a hold také těm, kteří i dnes pokládají své životy za svobodu nás všech za hranicemi naší země," připomněl u pomníku válečných veteránů první světové války starosta Prachatic Martin Malý, kde zazněla i česká státní hymna.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena