Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Šumavský a vimperský Baťa visí na výstavě v galerii U šaška

 VIMPERK – 6. května 2019 - 22:22 - Začínal sám jako knihař v domě U slona pod dnešní vimperskou radnicí. Finančně ho musel podporovat bratr a pomáhala mu i manželka. A nakonec vybudoval tiskárny, které byly svého času největší v kontinentální Evropě. Jeho potomkům se pak podařilo firmu rozšířit tak, že měla padesát poboček po celém světě. Jmenoval se Johann Steinbrener, v pondělí 6. května uplynulo 110 let od jeho smrti. Je označován za šumavského Baťu.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Muzejní spolek Vimperského panství k tomuto výročí připravil výstavu, která je průřezem života Johanna Steinbrenera a otevřel ji ve čtvrtek 2. května v městském kulturním středisku ve Vimperku v galerii U šaška.

   „Vybral jsem pouze symptomatické věci, protože o jeho životě toho bylo napsáno hodně. Prošel jsem staré německé noviny od 70. let 19 století,“ řekl o výstavě Ladislav Čepička z muzejního spolku. O životě původem německého podnikatele by mohly být napsány dlouhé knihy a o jeho firmě stohy knih.



   Johann Steinbrener navázal ve Vimperku na Johana Alacrawa, který tu v roce 1484 vytiskl nejstarší český kalendář. Na lidové kalendáře se mimo jiné soustředil i Johann Steinbrener a tiskl je v jazycích rakousko-uherské monarchie. V roce 1900 jich vytiskl už osm milionů kusů.

   „Byl to člověk formátu velkých podnikatelů, jako byli Škoda, Kolben nebo Baťa. Za jeho života vznikly tři pobočky firmy a jedna z nich byla v New Yorku. Ale ve 30. letech měly jeho tiskárny přes padesát poboček na celém světě od Kapského města přes Bombaj až po Monte Video,“ řekl také Ladislav Čepička.



   Na výstavu o Johannu Steinbrenerovi můžete vyrazit až do konce října také do Jihočeského muzea, které mu věnovalo jednu ze sezónních expozic. Psali jsme o ní podrobněji zde. A ve vimperské městské knihovně o něm bude mluvit 29. května od sedmnácti hodin velký znalec vimperské historie Roman Hajník.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist