Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Horolezec Ivo Grabmüller u prachatického starosty

 PRACHATICE - 9. srpna 2018 - 9:20 - Starosta Prachatic Martin Malý přijal v pondělí 6. srpna Ivo Grabmüllera, horolezce z Prachatic. Ten letos v květnu zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest v Himálaji a završil tak Korunu světa, což jsou nejvyšší vrcholy všech sedmi světových kontinentů.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Starosta Ivo Grabmülllerovi znovu gratuloval k jeho výkonu, kterým se zařadil po bok teprve pěti stejně úspěšných českých sportovců. Zároveň mu předal knihu o Prachaticích jako dárek. A ocenil ho také jako člověka, přátelského, zodpovědného, veselého, kamarádského a patriota Prachatic.

   Při setkání, kterému byli přítomni také čtyři pozorní novináři, vyprávěl prachatický a světový horolezec Ivo Grabmüller hlavně o dvou svých výpravách - na Mount Everest a Carstenz Pyramid na Nové Guineji. Jeho vyprávění je tak strhující, že bude-li mít příležitost navštívit některou jeho besedu, kterých se pilně účastní, rozhodně si ji nenechte ujít!

   Stejně jako jiní posluchači jsme skoro bez dechu poslouchali například trampoty i veselé příhody z výstupu na složitě dostupnou novoguinejskou horu Carstenz Pyramid. Představuje to fakticky přebrodit na osmdesátikilometrové přístupové cestě moře bláta a probít se džunglí místy, kterými před vámi ještě nikdo nešel. Živit se tím, co džungle dá, což ostatně domorodci výpravu provázející dělají celý život. Samotný výstup na horu už je vlastně jen za odměnu, říká Ivo.

   Nejčerstvější zážitky má z výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest. Do hlavního města Nepálu, Káthmándú, se vydal již v polovině letošního dubna. Aklimatizaci mu značně narušilo onemocnění, kdy musel sestoupit ze základního tábora a několik dnů brát antibiotika. Ani samotný výstup se neobešel bez komplikací.

   „Chtěl jsem se pokusit o výstup bez kyslíku, ale ve výšce osm tisíc metrů nad mořem není čas na hrdinství. Člověk musí mít respekt a pokoru, každá chyba zde může být fatální,“ uvědomuje si Ivo Grabmüller. I přes obtíže vystoupal ve středu 16. května na vrchol Mount Everestu a stal se tak pátým Čechem v historii, kterému se podařilo pokořit nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů.  



   Vážné komplikace nastaly při návratu. „Při sestupu začalo sněžit, cesta zapadala, což nás značně zpomalilo.“ V tzv. zóně smrti, v nadmořské výšce přes osm tisíc metrů, strávil Ivo s místním šerpou více než tři dny. „Tak dlouhý pobyt v takové výšce přežije málokdo,“ je si vědom. Z expedice na nejvyšší horu světa tak nevyvázl bez následků. Utrpěl omrzliny na prstech obou rukou a čeká ho náročná rekonvalescence. Dodnes "trpí" také tím, že měl na vrcholek nejvyšší hory světa připravenou českou vlajku s prvky Jihočeského kraje a rodných Prachatic. V základní táboře mu ji však někdo ukradl. A tak prý mu musela na kopci stačit jen malá česká...

   Horolezec a podnikatel ve stavebnictví Ivo Grabmüller si uvědomuje, že člověku musí být při takovém počínání nakloněn i osud. "Měl jsem velké štěstí, že se mi moje výstupy podařily vlastně na první pokus. Vážím si toho."

   Nad novinářskými otázkami - a co teď? - se jen usmívá. Nápady ale má! Rád by například viděl vzácné nížinné gorily v africké Ugandě, nebo jednou vylezl na Mount Everest z druhé strany. Ale rozhodně by se chtěl ještě jednou podívat na Čo Oju v Nepálu, kde ho při minulé "návštěvě" zastihlo ničivé zemětřesení. Budeme ti držet palce, Ivo, a dej na sebe pozor!

   Podrobně jsme o Koruně světa Ivo Grabmüllera psali zde.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist