Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 PRACHATICE: Výběrová řízení sráží ceny téměř o polovinu

 PRACHATICE - 26. června 2012 - 9:50 - Prachatičtí radní dostali na stůl statistiku výběrových řízení za poslední zhruba rok a půl. Vyplývá z ní, že výběrová řízení snižují náklady na investice oproti odhadům projektantů v průměru bezmála o polovinu. V koalici ale nepanuje shoda na tom, čemu to přičíst.

 Text: Tomáš Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...  

   Statistika zahrnuje výběrová řízení radnice od září roku 2010, kdy končilo minulé volební období, až do letošního roku. Včetně investic, které pak byly zrušeny protože na ně město nemělo peníze, náklady projektanti odhadli na zhruba 195 milionů korun. Z výběrových řízení ale vzešly ceny nižší zhruba o 85 milionů korun. Takže výběrová řízení snížila ceny v průměru o 43,5 procenta.

   U některých investic byly ceny vzešlé z výběrových řízení nižší oproti odhadům projektantů i o více než polovinu. Nejvýraznější jsou "úspory" u rekonstrukcí ulic a rozsáhlých stavebních prací. Podrobnou statistiku, kterou dostali radní, najdete zde a zde ve formátu xls.

   Ve vládnoucí prachatické koalici nepanuje shoda o výkladu těchto čísel. Hlavně zástupci sdružení PRO Prachatice snížení cen ve výběrových řízeních přičítají nové směrnici o zadávání veřejných zakázek. Někteří zástupci ODS naopak tvrdí, že výrazné snižování cen ve výběrových řízeních přišlo už před změnou směrnice. Například výběrové řízení na zateplení ZŠ Vodňanská se dělalo ještě za minulého vedení a pokles ceny byl více než padesátiprocentní.

   Podobná statistika výběrových řízení v minulých volebních obdobích zveřejňována ale nebyla, takže neexistuje oficiální srovnání. Podle informací, které dostávali novináři se dá říci, že tak výrazné snižování cen ve výběrových řízeních nebylo tak časté jako je nyní.

   Podobné poklesy cen se objevily v poslední době i u zakázek dalších radnic v našem regionu, ale v Prachaticích jsou "úspory" podle zveřejňovaných čísel nejvýraznější. Nezávislý výklad statistik výběrových řízení je obtížné udělat i proto, že neexistují žádné kvalifikované a oficiální odhady o tom, jaký vliv má na pokles cen ekonomická krize a to, že zejména stavebních zakázek ubylo.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...