Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pišlik je hračka, která se dědí. Najdete ho v Neumannce

PRACHATICE - 30. listopadu 2019 - 21:25 - Centrum designu Neumannka ve stejnojmenné prachatické ulici má od pátku 29. listopadu novou výstavu. Jejím hlavním hrdinou je Pišlik.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Vernisážové hosty přivítal kurátor arch a design centra Neumannka Jakub Nepustil. Během úvodního slova se spojil mobilem s autorem a dnes výrobcem Pišliků Václavem Kvapilem, který žije se svou ženou Karin a rodinou na farmě ve Staré Červené Vodě v Rychlebských horách na Jesenicku. A mohl mu ukázat, že prostranství na ulici před galerií Neumannka se plné lidí, kteří přišli na Pišlika. 

   Náš hrdina je vlastně malý panáček připomínajícího figurku ze stolní hry Člověče, nezlob se! Václav Kvapil ho vymyslet a vytvořil ze dřeva původně pro své dcerky a syna. A s jejich pomocí a fantazií ho dále rozvíjel. Učitelské (a pak i ředitelské) řemeslo vyměnil za truhlářskou dílnu a teď vyrábí Pišliky se svým týmem, zejména uměleckým truhlářem Dušanem Ingrem, a synem Jáchymem. 

   Pišlik může jezdit autem, plavit se jako námořník na loďce, cestovat vlakem, létat letadlem, jezdit s traktorem, řídit ponorku, být káčou nebo třeba počítadlem.  A to není všechno. Pišlikové můžou dostat jméno a prožívají také nejrůznější příhody. Knížky o nich jsou také k mání na výstavě, a to dokonce ve dvou dílech.  

   Jestli se zamýšlíte nad tím, jak se může dřevěná figurka bez tváře dnes uplatnit, když děti tráví spoustu času u mobilních telefonů, tabletů a počítačů a hrají si s hračkami na dálkové ovládání? Buďte bez obav, Pišlik si i dnes dokáže získat srdce dětí. A je to chlapík mezinárodní, má své fanoušky i v řadě evropských zemí i za mořem. A v duchu doby, kterou žijeme, těší se s přátel i na sociálních sítích. 

   Za Pišlikem se můžete do Neumannky v Prachaticích vypravit v otevírací době od pondělí do pátku od 12:00 do 16:00. O návštěvě v jiných časech se lze předem domluvit na telefonu 603 848 762.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena