Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nový úsek cyklostezky zvýší bezpečnost i cestovní ruch

ČERNÁ V POŠUMAVÍ - 9/11 2020 - 16:51 - V Černé v Pošumaví se daří oddělovat cyklisty od aut. Nově tu nyní mohou vyzkoušet další část cyklostezky vedoucí vedle hladiny Lipna.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek

  

Rok stará a přes kilometr dlouhá netradiční cyklostezka v Černé v Pošumaví se nyní prodloužila o téměř 800 metrů. Cyklostezka vedoucí vedle hráze, která rozděluje malé a velké Lipno, spojuje Černou v Pošumaví a Hůrku. Nový úsek přišel na dvanáct milionů korun.

„Nově vybudovaná část cyklostezky, kterou jsme aktuálně dokončili je 740 metrů dlouhá a čtyři metry široká. Navázala na stávající úsek cyklostezky a vede po břehu jezera přímo do středu obce, kde se mohou turisté napojit na další cyklotrasy,“ uvedla starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.



Celkem tak téměř dvoukilometrová cyklostezka vyšla na více jak padesát pět milionů korun. Důvodem takto vysoké částky byly složité stavební práce. Například jen kvůli požadované výšce cyklostezky nad hladinou Lipna a dostatečné šířce a stabilitě musely být dovezeny desítky tun kamení.

Vysoká investice do náročné stavby by se ale měla vyplatit a pomoci bezpečnějšímu provozu. „Očekáváme, že cyklisté teď nebudou jezdit po silnici první třídy, která vede skrze obec. Zvýšíme tím jejich bezpečnost a zminimalizujeme možnost dopravní nehody. Přes léto tu projede opravdu velké množství aut,“ řekla starostka Irena Pekárková.



Další výhodou nového úseku je důležité propojení s trasou, která vede až do Frymburku. „Propojení s Frymburkem je nyní na kole o mnoho lepší. Budujeme tepnu, která bude spojovat celé Lipensko. Na letní sezónu přichystáme cyklomapu, aby se turisté mohli lépe orientovat,“ uzavřela starostka.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena