Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Herci Cirku La Putyka vám rádi zvednou náladu po telefonu

PRACHATICE - 5/11 2020 - 9:48 - Ústředna78 se jmenuje nový projekt herců originálního Cirku La Putyka, který před časem vystupoval i v Prachaticích. Zatelefonovat jim může kdokoliv.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Informovala o tom na webu města Prachatic tajemnice krizového štábu a bezpečnostní rady Petra Popová. Že by nás taková důležitá instituce posílala v těchto dnech do divadla? Už ano, ale trochu jinak.

Jde totiž o telefonní ústřednu, která vznikla na opuštěném jevišti domovské scény Cirku La Putyka v pražských Holešovicích Jatka78. "Ústředna78 ožívá v neděli a v pondělí, vždy od šesti do osmi večer. Se členy souboru se v telefonní ústředně střídají také hostující umělci, z počátku to byli například zpěvačka Barbora Poláková nebo herci Marek Němec či Hana Vagnerová, a časem přijdou další. Cílem celého projektu je zvednout lidem náladu a zůstat v kontaktu s diváky, kteří nyní nemají možnost chodit na představení. Telefonní číslo je 245 007 117 a volat může každý, i ten, kdo si chce jen tak popovídat. Volající za hovor nic nepřiplácí, vyjde ho jen na běžný poplatek jeho operátorovi," vysvětlila podrobnosti Petra Popová.

Kdo by snad jen trošičku tápal, tak připomínáme, že Cirk La Putyka stvořila v roce 2008 původně malá skupinka nadšenců kvůli jedné inscenaci. Od té doby se rozrostl na novocirkusové uskupení téměř stovky herců, tanečníků, akrobatů, hudebníků, ale i produkčních, techniků, lékařů a dalších profesí, známé a uznávané doma i v zahraničí. V září 2014 jsme tyto umělce nového cirkusu pod vedením principála Rosti Nováka přivítali i v prachatickém městském divadle. Něco takového jeho jeviště určitě ještě nevidělo, nabité hlediště se výborně bavilo a mohlo se utleskat. No jen se podívejte na fotografie z představení, o němž tehdy informovalo prachatickoNEWS.CZ.

Také při druhém letošním uzavření divadel je tento cirkusový soubor plný nápadů, jak se dostat k divákům. „Na jaře jsme měli Cirk La Putyka (A)live, kdy jsme udržovali kontakt s diváky díky streamům a videoprodukci. Nyní je to Cirk La Putyka (A)sleep. Jde o živý vstup na jeviště Jatek78, který bude po celou dobu zavření divadla snímat jeviště a prázdné hlediště,“ popisuje Rosťa Novák. "Divák se tak může ke streamu kdykoli připojit a sledovat, co se zrovna děje v pražském prostoru Jatka78, kde La Putyka sídlí.

Porady, produkce, tréninky a zkoušení. Prostě vše, co bude ještě v tu dobu povolené,“ vyjmenovává ředitel souboru Rosťa Novák na webových stránkách souboru.
Prsty má soubor také v letošní akci pojmenované Majáky české kultury. To se 12. října v celé České republice rozsvítila více než stovka divadel, koncertních hal a dalších institucí, aby ukázaly, kde všude by se za normálních okolností hrálo. Za projektem stála iniciativa #kulturunezastavíš, kterou už během jarního uzavření kultury rozběhl soubor Cirk La Putyka a jeho šéf Rosťa Novák. Není pochyb o tom, že další dobré nápady z jejich dílny budou následovat. A jejich ozvěnu pocítíme i u nás.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena