Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperk o sobě řekne logem, že má energii, styl a sebevědomí

VIMPERK – 4/11 2020 - 14:51 – Vimperk si pořídí novou visuální identitu. Její návrh už je na světě a vypadá skvěle, protože o městě říká, že ví, kdo je a kam jde.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, návrhy Matěj Chabera a Michaela Hečková

  

Vimperští zastupitelé pro vytvoření nové visuální identity a loga vybrali designéra Matěje Chaberu, se kterým na návrhu spolupracovala i Michaela Hečková. Nové logo a styl města je plné energie, sebevědomí, ale také radosti ze života. Logo a visuální identita představují pro město ideu, která ho může sjednocovat, dávat mu smysl a směr. Podle odhadu starostky by jeho vytvoření mělo stát město do tří set tisíc korun.

Město v létě oslovilo několik designérů, z nichž nakonec tři předložili svou nabídku a zastupitelé vybrali návrh Matěje Chabery a jeho spolupracovnice. „Když se o tu práci zajímali, tak do našeho města přijeli na několik dní. Nechali si poslat strategický plán, analýzu cestovního ruchu i načetli historii města a připravili první návrh,“ řekla starostka Jaroslava Martanová. „Je to krásné a já jsem z toho nadšená,“ dodala.



Návrh přichází například s podobnou písma, vizitek, městských dokumentů, propagačních předmětů a dalších věcí. Vybraný designér ho bude nyní dopracovávat. Město chce mít novou visuální identitu do příští sezóny, kdy se bude otevírat po rekonstrukci zámek a otevřít by se turistům měla i místní zvonice.

Návrh vidí pět hlavních pilířů Vimperka v tom, že jde o středověké město budoucnosti, dále že je městem knihy, také že je městem sportu, branou na Šumavu a v neposlední řadě je pak městem pro život. Nové logo města představuje znak symbolizující V jako Vimperk. Také ale třeba otevřenou knihu, knihy na polici, W jako Winterberg. Logo rovněž symbolizuje třeba sportovní pruhy a tečka za jménem města je o suverenitě a sebevědomí. „Vimperk přesně ví, kam směřuje. Je suverénní. Nekřičí vykřičníkem a zmateně o sobě nepochybuje otazníkem. Vimperk ví. Tečka,“ napsali návrháři do materiálu pro zastupitele.

Matěj Chabera (1982) pracoval v posledních letech pro klienty v Londýně, Miláně nebo Amsterdamu. Věnuje se grafickému designu, produktovému designu a interiéru a studoval antropologii na Univerzitě Karlově a design na Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu. Je držitelem několika prestižních ocenění včetně Red Dot Design Award nebo Czech Grand Design. Jeho práce se orientuje na tvorbu vizuálních stylů měst a obcí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena