Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Slovenská prezidentka podpořila online prachatickou nemocnici

PRACHATICE – 29/10 2020 - 9:00 – Prachatická nemocnice, která je přetížena pacienty s covidem a schází jí zdravotnický personál, se dočkala nečekané podpory ze Slovenska.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: facebook Zuzany Čaputové

  

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se spojila videohovorem s řediteli nemocnic v Prachaticích a Uherském Hradišti, které jsou z českých nemocnic v nejsložitější situaci a přetěžuje je vysoký počet pacientů s covidem a potýkají se s nedostatkem zdravotnického personálu. Adresovala jim slova podpory a mluvila s nimi o situaci, protože Slovensko a Česko nyní čelí podobným problémům. A záznam hovoru pak zveřejnila na svém facebookovém profilu.

„Obaja páni sa zhodujú, že situácia je zlá. Takmer všetky svoje kapacity už musia venovať len covid pacientom a ostatné zdravotné úkony sú na minimálnej, nevyhnutnej úrovni. Svorne odporúčajú, že kľúčovým je v tejto chvíli zdravotnícky personál. To sú momentálne najdôležitejší ľudia, ktorých musíme chrániť, doceniť a nevystavovať zbytočnému riziku. Pomôcť môžu aj dobrovoľníci a dobrovoľníčky a hlavne z radov medikov z lekárskych fakult,“ uvedla Zuzana Čaputová na svém facebooku.

Ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš paní prezidentku informoval o tom, jak došlo k přetížení místní nemocnice. Zhruba od začátku října se přestali pacienti s covidem vozit do českobudějovické nemocnice a prachatická se pak začala rychle plnit. Už po dvou týdnech se tu počet pacientů s covidem zvýšil ze dvou na 40 a obě stanice pro covid pacienty se rychle zaplnily. Většinou jde přitom o lidi se středně těžkým průběhem a seniory. K tomu navíc má pozitivní test na covid 40 zaměstnanců nemocnice.

„Děkuji za vše, co děláte,“ řekla závěrem oběma ředitelům slovenská prezidentka. „Pozdravte své kolegy v nemocnici. Velká úcta v tom, jaké dny prožívají a jaká je jejich role v této době. Přeji pevné zdraví i vašemu kolektivu a doufám, že se situaci v Čechách i na Slovensku podaří co nejdříve zvrátit.“

V době, kdy je Česká republika vnitřně silně rozdělená, panuje tu neuvěřitelný informační chaos, vláda nemá důvěru obyvatel a prezident není morální autoritou, která by dokázala spojit a dodat naději, je telefonát slovenské prezidentky něco, co může potěšit a zklidnit obě rozhádané strany. Její přístup k lidem nyní Česku velmi chybí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena