Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dva výtvarníci, dva světy, jedno silné umění. V Dolní bráně

PRACHATICE - 27. listopadu 2019 - 15:00 - V Galerii Dolní brána je nová výstava. Jmenuje se Dva světy a představují se ní umělecký kovář a svérázný malíř. Až do 8. ledna.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Běžně hodně volný prostor před hledištěm v prvním patře galerie zabraly při vernisáži v úterý 26. listopadu v podvečer z větší části štíhlé sochy na podstavcích, obrazy na malířských štaflích a k tomu ještě klávesy. Málem se za nimi ztrácela štíhlá dívka se soustředěným výrazem ve tváři. Sabine Serpolet, která studuje hru na elektronické klávesové nástroje v ZUŠ Prachatice, si však rychle získala pozornost. Vernisážové hosty tradičně příjemně přivítala galeristka Šárka Hettnerová a předala slovo umělcům. Co můžou malíř Valentin Horba z Drhovle na Strakonicku a umělecký kovář David Hugo Habermann z lesní samoty v Klátovci u Telče vyprávět? To byste se divili! Oba jsou totiž také výřeční umělci!

   Valentin Horba, kterému přátelé říkají Valda, je svéráznou postavou jihočeského malířství. Miluje život a jihočeskou krajinu, hlavně tu s chalupami, domky, mlýny, kaplemi a kostelíky. A taky příjemnou žlutou a povznášející světle zelenou a na zobrazované střechy a stříšky světle červenou. Prý si jeho díla nekladou za cíl sdělovat závažná filozofická poselství. Možná, jisté však je, že jeho vzácně hladké, někdy až naivisticky působící obrazy,c dovedou pozvednout náladu diváka, protože z nich vyzařuje tolik vzácný klid a pohoda. Z jeho obrazů se ostatně mohou už dlouho těšit návštěvníci mnoha galerií, muzeí i vlastníci soukromých sbírek a autorovi přátelé.

   David Hugo Habermann (ročník 1979), kterému říkají umělecký kovář s dětskou duší, umí vzít za dílo jak se patří. Jak by také ne, když je pokračovatelem rodinné kovářské  tradice svého děda a otce, kterou dál rozvíjí vlastním uměleckým stylem. Základem je pro něj zpracování kovů poctivým řemeslem, které v tvorbě, od nápadu po realizaci, povyšuje na umění. V prachatické galerii, která takové tvořivé lidi ráda hostí, představuje David tvorbu ze svých začátků, potom štíhlé černé plastiky ze současnosti, v patře pak výtvory, které jsou poctou dědečkovi, kováři a v neposlední řadě nevelké, ale precizní sochy sportovců.

   Ti co - v dobrém - pracují se "škatulkami na umělce", říkají, že v jeho užitém umění se snoubí prvky secese, romantismu a naivního umění. Na to ale nemyslíte, kdy vás uchvátí jeho sochy, propracované do posledních prstíků na rukách. A nebudete v tom sami, stejně okouzleni byli a oceňovali to třeba i na věhlasném mezinárodním setkání uměleckých kovářů Hefaiston na Helfštýně, na výstavách ve francouzské Bretani, v Rakousku i mnoha městech u nás.  

   Dva výtvarníci - životem utvářený vousáč v krátkých kalhotách, protože si prý na dlouhé ještě nevydělal, a mladě vyhlížející muž v bílé košili a černé kovářské zástěře, který umí vážné věci podat s humorem. Dvě řemesla, dva světy, ale jedno silné umění. Tak se představili v galerii, která je mekkou nejen jihočeských umělců. A bylo vidět, že se dobře znají. Vyznali se i z toho, že spolu rádi vystavují, protože s tím druhým je legrace. A vám s nimi a s jejich tvorbou bude také dobře. Jako bylo nám už při vernisáži...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena