Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nemocnici drtí tlak na lůžka a personál, zavírá tři oddělení

PRACHATICE – AKTUALIZOVÁNO – Prachatická nemocnice zavírá od zítra tři svá oddělení, aby měla kapacitu pro pacienty s covidem. Chybí jí totiž akutně personál.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

   Zveřejněno: 22/10 2020 - 15:38

   Aktualizováno: 22/10 2020 - 17:08

Nemocnice zavírá lůžkovou část dětského, novorozeneckého a gynekologického oddělení. Důvodem je převedení personálu z těchto oddělení na péči o lidi s covidem. Zavřena bude i porodnice. „Zavíráme také oddělení následné péče, v jehož prostorách vznikne další covid stanice,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

Nemocnice má nyní ve své péči 35 lidí s covidem. V posledních dnech pak podle Michala Čarvaše přijímá pět až deset pozitivních pacientů s touto nemocí. Kapacita nemocnice je přitom k dnešku 40 lidí s covidem a uzavření tří oddělení jí pomůže ji navýšit na zhruba 65 lidí. Nová stanice pro lidi s covidem vznikne na LDN a aby ji nemocnice mohla zřídit, musí stáhnout zbývající personál z oddělení, která uzavírá.

Nemocnici nyní akutně chybí sestry, ale i uklízečky a dokonce i personál na recepci. Většina z těch, kteří nemohou pracovat, mají pozitivní test na covid a příznaky. Sester, které musely zůstat doma, aby hlídaly děti, kterým zavřel stát školy, je podle Michala Čarvaše minimum. „Máme i zdravotníky, kteří jsou pozitivní, ale nemají příznaky a chodí pomáhat na covid oddělení," řekl s tím, že nyní nemocnici drtí hlavně tlak na lůžka a nemocný personál. Větší nemocnice podobné problémy podle něj čekají v krátké době také. Prachatickou nemocnici jako malou nemocnici potkaly dříve, protože má menší možnost chybějící personál nahradit. 



„Rovněž omezujeme od pondělí 26. října ambulantní rehabilitační péči. Personál tohoto oddělení bude docházet za pacienty, kteří jsou hospitalizováni na jiných odděleních. Stejně tak budou probíhat rehabilitace u covid pacientů. Činíme tak i z důvodu chybějícího personálu na všech odděleních, který je rovněž nakažen virem SARS-CoV-2,“ dodal Michal Čarvaš.

„O stávající lůžkové pacienty se postarají sousední nemocnice Jihočeského kraje nebo budou pacienti propuštěni do domácí péče či do sociálních lůžkových zařízení. Po skončení epidemie se péče vrátí na původní stav lůžek. Interní a chirurgická lůžková i ambulantní péče je a zůstává poskytována beze změny,“ doplnila informace mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Dětem a ženám bude nemocnice poskytovat jen ambulantní a pohotovostní péči. Děti a ženy, které budou potřebovat hospitalizaci na dětském a gynekologickém oddělení, bude prachatická nemocnice posílat do okolních nemocnic.

Na Prachaticku je nyní podle informací Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje 391 lidi s covidem.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena