Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Pivovarské terasy ožily a otevřely výhled na zámek

VIMPERK – 22/10 2020 - 12:45 – Pivovarské terasy u vimperského gymnázia letos výrazně prokoukly díky participativnímu rozpočtu. Jejich revitalizace bude pokračovat i příští rok.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Pivovarské terasy ve Vimperku se staly symbolem toho, jak je prospěšné zapojit do veřejného rozhodování veřejnost a také to, že Vimperští mají vztah ke svému městu. I proto Vimperk působí v posledních letech jako město na vzestupu, zatímco třeba Prachatice v lepším případě jen stagnují.

Vimperská radnice se rozhodla, že se pustí do participativního rozpočtu loni a vyhlásila nultý ročník. Zájem veřejnosti byl mimořádný v počtu navržených projektů, hlasování, i v tom, že lidé nenavrhovali žádné banality, ale věci skutečně vylepšující stav města. A mladá maminka a učitelka Bára Samková navrhla prořezat a vyčistit park u Pivovarského náměstí a navazujících teras naproti gymnáziu.



„Tato oblast skrývá velký potenciál a aktuálně je ve velmi špatném stavu. Vstup do parku je zarostlý, přičemž tyto stromy a keře jsou ve velmi špatném stavu. Samotný park je pouze úkrytem pro pochybné skupinky občanů. Navazující terasy jsou pak zcela zarostlé náletem,“ stálo loni v odůvodnění návrhu.

Cílem byla likvidace velmi nevzhledného prostoru. Odstranění černé skládky a odhalení krásy celého prostoru. A to se povedlo a mimo jiné se tím otevřel i zajímavý výhled na zámek, který prochází nákladnou rekonstrukcí a měl by se stát velkým turistickým lákadlem.



Kromě revitalizace teras, která bude pokračovat v i příštím roce, protože její druhá etapa uspěla i v letošním ročníku participativního rozpočtu, město také letos na návrh veřejnosti obnovilo hřiště na Boubské, udělalo lávku přes Křesánovský potok, doplnilo lavičky po města a investovalo i do klidové a relaxační zóny v arboretu.

Ne že by ostatní projekty nebyly bohulibé nebo nestály na zmínku. To v žádném případě, ale nápad s revitalizací teras představuje velmi výraznou změnu oproti dosavadnímu stavu. To místo bylo prostě ošklivé a teď odhaluje skrytou krásu Vimperka… A to je něco, o co při zapojení veřejnosti do rozpočtu města jde – vylepšit ho společnými silami.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena