Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kriticky ohroženému hořečku se na Prachaticku začíná dařit

ÚBISLAV - 20/10 2020 - 15:53 - V Úbislavi se daří zvyšovat populaci chráněného hořečku mnohotvarého českého. Díky práci amatérského botanika Karla Maška tam hořeček i kvete.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto LUKÁŠ KARBULKA a PAVEL PECHOUŠEK

  

Ohrožené dvouleté rostlince hořečku mnohotvarému českému se u nás na Prachaticku začíná pomalu dařit. Jedním z jeho úspěšných pěstitelů je šedesátiletý Karel Mašek z Úbislavi, který má pěstování hořečku jako koníček. „Baví mě to. Do ochrany této vzácné květiny jsem zapojil celou rodinu,“ řekl Karel Mašek, jenž pečuje o hořeček v rámci projektu CZ-SK SOUTH LIFE.



Projekt se zabývá záchranou několika druhů ohrožených rostlin a živočichů. Jedním z nich je právě hořeček mnohotvarý český. Ten se aktuálně nachází na 70 místech v České republice, ale jen na polovině kvete. „U pana Maška jsme zaznamenali největší nárůst, co se počtu květů týká. Aktuálně má zaevidovaných 83 kvetoucích rostlin. Je to velký úspěch a on je svým způsobem rekordman,“ uvedla Milena Vlášková, vědecký manažer mezinárodního projektu CZ-SK SOUTH LIFE.

Růstu hořečku také přálo letošní deštivé počasí. „Letošní deště hořečku prospěly. Kvetou více. Snažím se, aby se tato chráněná kytka rozšířila. Ještě loni jich kvetlo jen asi deset, letos už je to paráda. Je to nejvíce za zhruba deset let,“ chválí si zvýšený počet rostliny Karel Mašek.

  

Šedesátiletý amatérský botanik si kvůli vzácné rostlině před pěti lety pronajal pozemek u svého domu v Úbislavi od obce Stachy. Zlepšovat podmínky mu pomáhá i Jihočeský kraj, který takto spolupracuje na dalších jedenácti lokalitách. „Svoje hořečky si hlídám. Navíc mi z Budějovic slíbili novou ohradu se zábranami, aby mi na hořečky nelétal štěrk ze silnice,“ pochválil si úspěšný pěstitel.

Pěstování takovéto rostliny není jednoduchá záležitost. Péče o hořeček začíná na jaře, kdy se poprvé seče místo, kde roste, a odstraňují se staré traviny, které brání rostlině v růstu. Na podzim pak následuje druhé sečení a druhé odstranění staré traviny. Lokality s hořečky se nesmějí hnojit, ani chemicky ošetřovat. Na takových loukách, ale nemusí kvést jen zmíněný hořeček. „Každodenní péče pomohla. Místo jsem ohraničil provázkem a louku seču mozaikově. Líbí se mi také další kytky. Jsou tu vstavače, kruštíky, lilie i hořec panonský,“ uzavřel Karel Mašek.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena