Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Regionální literární festival Šumava Litera 2020 se už blíží

VIMPERK - 20/10 2020 - 7:27 - Regionální literární festival Šumava Litera 2020 se uskuteční od 16. do 21. listopadu na více místech Šumavy. Jeho srdcem bude město knihy Vimperk.

      

   Text a ilustrační foto: ZDENĚK PŘIBYL  

  

Šumavský literární festival, založený v roce 2015, se zaměřuje na propagaci a popularizaci regionální jihočeské, bavorské a hornorakouské literatury s důrazem na Šumavu. Představuje místní nakladatelství, spisovatele tady narozené, či tvůrce, kteří se ve svém díle Šumavy dotýkají. Prezentuje Šumavu jako domov různých literárních postav, jako místo literárních toulek. Spolupořadateli festivalu jsou spolky Šumava Litera a Knihy über Grenze.

Od uplynulého víkendu je na webových stránkách festivalu kompletní program letošního festivalového týdne i doprovodných akcí. Informoval nás o tom koordinátor webu Šumavy Litery Radan Běhoun. Aktuální podobu programu, který v této pohnuté době předem počítá s reakcí na možné změny, najdete zde.

Programy mimo festivalový týden zahrnují po úpravách aktuálně už jen dvě akce. Ve čtvrtek 12. listopadu to bude od 17:00 v Rodném domě Adalberta Stiftera v Horní Plané přednáška Josefa Pecky Toulání za šumavskými sklárnami. To bude vlastně neoficiální zahájení letošní Šumavy Litery. Stejná přednáška se uskuteční 26. listopadu ještě v Plzni.
Úvodní den festivalového týdne přinese v pondělí 16. listopadu v 16:00 nejprve v Prachaticích v Kralově vile pořad Edmunda Sterna a Herberta Pöhnla Begegnungen - Setkávání, o životě lidí na obou stranách české a bavorské hranice. Ve stejnou chvíli, tedy v 16:00, bude ve vimperské Kavárně Happy Coffee zahájena výstava Muzejního spolku Vimperského panství nazvaná Šumavské ilustrace.

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční týž den 17:00 v kavárně Pod Skalou ve Vimperku. Zajímavé přednášky, výstavy a setkání se budou po celý týden postupně konat ve Vimperku, ve Čkyni, v Sušici, Klatovech, ve Strážném, Volyni i v Českých Budějovicích.

Sobota 21. listopadu se ve Vimperku v hotelu Zlatá hvězda pak stane hlavním festivalovým dnem. Od 10:00, kdy začne celodenní knižní veletrh šumavské literatury, se tu budou střídat zajímavé přednášky, představí se bavorští partneři festivalu a v 19:00 odstartuje Galavečer spojený s udílením cen Johanna Steinbrenera, dalších ocenění, a s kulturním programem.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena