Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Šumava litera pokračovala trhem knih a vyhlášením vítězů

VIMPERK - 25. listopadu 2019 - 12:50 - Týden vyhrazený pro literární festival Šumava litera uplynul jako voda. A přišla závěrečná sobota 23. listopadu s knižním trhem a galavečerem.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL a MARTIN SICHINGER, foto: Zdeněk Přibyl

  

   Festival Šumava litera probíhá od roku 2015. Od počátku jej pořádá Městské kulturní středisko Vimperk a od letošního roku také spolky Šumava Litera a Knihy über Grenze, za podpory Města Vimperka.

   Týdenní festival se koná každý rok v listopadu ve Vimperku. V tomto roce se rozšířil i do dalších měst (Čkyně, Horní Planá, Kašperské Hory, Plzeň, Sušice, Volyně). Ve Vimperku navíc k místům, kde návštěvníci mohli navštívit program, přibyla i Správa Národního parku Šumava, kavárna Happy Coffee a restaurace Na Koreji.

   Festival byl slavnostně zahájen za přítomnosti vimperské starostky Jaroslavy Martanové a místostarosty Zdeňka Kuncla v restauraci Na Koreji prezentací legendy - vzkříšeného Šumavského bylinného vína. Přítomní projevili upřímný zájem o to, aby se výroba znovu rozběhla.

   Nosným tématem letošního ročníku i závěrečných přednášek ve Vimperku byla hlubocká větev Schwarzenbergů. Hlavním hostem festivalu se stal vnuk JUDr. Jindřicha Schwarzenberga, posledního krumlovského vévody ze schwarzenberské primogenitury a nejmladší syn princezny Alžběty ze Schwarzenbergu, Adam von Pezold.

   Takříkajíc parádním číslem programu festivalu Šumava litera byl i letos sobotní knižní trh ve vimperském hotelu Zlatá hvězda. Jeho klubovny, salónky a předsálí baru obsadili nakladatelé a prodejci se svými stánky s knihami. V naprosté většině o Šumavě v jejích nejrůznějších podobách a půvabech života na zemi, ve vodě, v lesích, ve vzduchu i třeba na kolejích a v pohádkách. 

   "Zkušenosti z rozšíření literárních večerů do blízkého i vzdáleného okolí Vimperka v sousedících krajích Jihočeském a Plzeňském máme dobré. Čtenáři to přijali s povděkem a opravdoví zájemci si besedy s autory knih nenechali ujít," řekl nám ředitel Městského kulturního střediska ve Vimperku Tomáš Jiřička. 

   Šumavský spisovatel a nakladatel Ivo Stehlík z Volar na stánku vlastní novou knihu letos neměl. "Přijďte se zeptat za rok. To budu mít čtyři novinky, z toho budou tři moje vlastní," řekl s úsměvem. Samozřejmě i tak měl co nabídnout zájemcům - čtenářům i kolegům prodejcům. Na pultě měl i knihu o životě členů šlechtických rodů, Schwarzenberky nevyjímaje. 

   Marcel Goetz, kancléř Pohádkového království a současně ředitel České pohádkové akademie nám řekl, o co byl v jeho hájemství největší zájem. "Hlavně o Pohádky z jižních Čech a Šumavy aneb vyprávění Kapra Jakuba autorů Báry Stlukové a Jaroslava Kerlese. Jde o druhé, upravené vydání, které spatřilo světlo světa v letošním roce." 

   Do stejné "líhně" talentů patří i jihočeský autor Hynek Klimek. V ruce držel svou knížku pohádek z divotvorné šumavské hory Javorníku. "Přátelé si přáli mít mezi zdejšími pohádkovými bytostmi i vodníka. Tak jsem jim vyhověl a musím říct, že rád. Také se tam poprvé objevuje Čumidlo, dráček s velkýma očima, kterýma vidí každou nepravost a neplechu. Čumidlo pochází také z Javorníku, původně dohlíželo na děti v rodině mého dobrého kamaráda.

   Po této trochu skromné premiéře se Čumidlo vydalo do světa a stalo se už hlavní postavou další knihy pohádek Hynka Klimka. Jmenuje se Čumidlo a fujtajblíci se školáky, ilustrovala ji Zdenka Študlarová, už je na pultech a určitě si vás získá. No jen si řekněte třikrát po sobě: Čumidlo. Čumidlo? Čumidlo! A už se vás nepustí. A nezapomeňte, že "čumí", když někdo dělá, co se nemá...

   Šumavský vypravěč, na rozdíl od pohádkářů svérázný realista faktu Emil Kintzl, na nás soustředěně hleděl z velkého plakátu za pultem s knihami Zmizelá Šumava jedna a dvě i  dalšími. Před nimi jsme zastihli režiséra krátkých filmů Zmizelá Šumava a spolu s Emilem Kintzlem spoluautora stejnojmenných knih, Jana Fišera s doprovodem. "Emil je kouzelnej, jak nenapodobitelně vypráví, ale knižní podoba příběhů dělá taky radost spoustě lidí i nám," řekl a spěchal obejít všechny stánky.  Pomalu, ale neodvratně se blížil sobotní galavečer Šumavy litery...

   Cílem festivalu je přiblížit široké veřejnosti všechny knihy s tematikou Šumavy či od  šumavských autorů, které byly vydány v předchozím roce a které jsou nominovány na některou z cen. V letošním roce bylo nominováno 37 knih. Knihy soutěžily o hlavní Cenu Johanna Steinbrenera ve třech kategoriích: beletrie a poezie, výtvarné knihy a populárně naučné knihy. Autorem ceny Johanna Steinbrenera je vimperský sklář Jaroslav Zedník. Pětičlenná porota vedená spisovatelem Janem Cempírkem (za Vimperské zastupovala v porotě knihovnice Eva Buryánová, vedoucí Městské knihovny Vimperk, a grafiky Jan Viener) udělila následující ocenění:

   Do Síně slávy byl uveden vimperský spisovatel František Kadoch, neúnavný propagátor steinbrenerovských kalendářů a autor řady knih povídek. Cenu předsedy poroty získal Aleš Palán za knihu Raději zešílet v divočině.

   Cena Johanna Steinbrenera za beletrii a poezii

1. místo Roman Szpuk: Klika byla vysoko
2. místo Viktorie Hanišová: Houbařka
3. místo Jan Kaše: Šumavské tajemství nacistů

   Cena za fotografické a výtvarné knihy

1. místo Petr Hudičák, Zdena Mrázková, Jindřich Špinar: Krumlov – město pod věží
2. místo Vladimír Kunc, Toník (Yetti) Jelínek: Šumavské návraty
3. místo Miroslav Houšť: Z Kašperských Hor do Kalábrie,
Petr Faltus, Karel Steigerwald: Šumava patafyzická

   Cena za historické a faktografické publikace

1. místo Jan Lakosil: Šumava 1938
2. místo kolektiv autorů: Zdíkovsko sobě
3. místo Pavel Fencl, Markéta Voříšková: Oběti první světové války v okrese Prachatice.

   Cenu vimperského pivovaru získal Karel Fořt za Příběhy z válečné a poválečné Šumavy a Cenu knihoven, v níž hlasovali čtenáři pomocí hlasovacích lístků, si odnesl Aleš Palán za knihu Raději zešílet v přírodě.

   Poprvé byla také udělena cena Šumava virtuální. Porota ve složení Radan Běhoun (České Budějovice, majitel grafického studia), Petr Kuncl (Plzeň, majitel turistické agentury) a Jindřich Sova (Vimperk, majitel IT firmy) vybírala z nabídky webových stránek, blogů, facebooků, audio a video materiálů s tematikou Šumavy. Cenu ve formě čestného uznání získal projekt Chatbot Karel Klostermann, který vymysleli a realizovali studenti vimperského gymnázia Samuel Jirouš, Lukáš Rasocha, Jan Švejda a Dominik Předota.

   Festival letos probíhal ve zcela novém formátu a všichni organizátoři jsou moc rádi, že Vimperští milovníci knih se opět ukazovali v hojném počtu a že prestiž festivalu i nadále stoupá. Jejich poděkování patří všem, kteří pomáhali!

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena