Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  INTERSALON s účastí i z Prachaticka letos zatím jen distančně

PÍSEK/PRACHATICE - 13/10 2020 - 11:48 - Poprvé v píseckém Prácheňském muzeu se koná evropská přehlídka moderního umění INTERSALON. Navštívit ji můžeme zatím jen distančně.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Vít Pavlík

  

Už zahájení 24. INTERSALONU poznamenal 29. září hrozící koronavirus. "Zahájení muselo být jen symbolické, protože nepříznivá epidemiologická situace bohužel neumožnila uskutečnit plánovanou vernisáž. Protože bude výstava trvat až do neděle 8. listopadu, věříme, že se šance k její návštěvě ještě vrátí," uvedl předseda pořádající Asociace jihočeských výtvarníků (AJV) Vít Vavřinec Pavlík.

Zahájení výstavy více méně pro novináře, ale jejich prostřednictvím tedy i pro veřejnost, se zúčastnil Jiří Prášek, ředitel Prácheňského muzea, jehož moderně navržené expozice poskytují plastický obraz píseckého regionu v širším kontextu někdejšího prácheňského kraje. Kurátorkou výstavy je Martina Měřičková z oddělení společenských věd Prácheňského muzea.

Znovu otevřít výstavu pro veřejnost, by bylo jen dobře, protože INTERSALON se postupně stal jednou z nejrozsáhlejších výstav, která prezentuje více uměleckých oborů. "Zastoupeny jsou tu malba, kresba, grafika, plastika, ale i design. Letošní téma vystavených děl zní ČAS a inspirací k němu se staly věžní hodiny umístěné právě v Prácheňském muzeu. Jednotný je i rozměr závěsných obrazů, a to 50 x 70 centimetrů," charakterizoval letošní INTERSALON Vít V. Pavlík.

Podle jeho slov vybrali organizátoři pro výstavu díla více než čtyřiceti autorů z Čech, Německa, Itálie či Rumunska. Ze zahraničních autorů stojí určitě za zmínku univerzitní profesor Hans Benesch či předseda Profesního sdružení umělců Dolního Bavorska Hubert Huber. Z rumunských výtvarníků nechybí například uznávaný postmoderní malíř Liviu Nedelca. A pro čtenáře prachatickoNEWS.CZ dodejme, že letošní INTERSALON nese také dobrou stopu z Prachaticka. Jednak je předseda AJV a aktivní výtvarník, malíř a umělecký fotograf Vít V. Pavlík i ředitelem uznávané volarské Základní umělecké školy a mezi vystavujícími umělci i náš fotograf Zdeněk Přibyl.

Za dobu existence INTERSALONU se na přehlídkách vystřídalo více než 1500 umělců z 27 zemí světa. Co přesně se skrývá pod značkou INTERSALONU, objasňuje předseda AJV Vít V. Pavlík: "Prvotní idea, která vznikla již před čtyřiadvaceti lety, byla iniciována z potřeby našich umělců konfrontovat svou tvorbu se zahraničními kolegy. Jsem velmi rád, že jsme tuto tradici udrželi, protože znám mnoho projektů, které po pár letech skončily. Myšlenka zaměřit INTERSALON na určité téma, či dát vystaveným dílům jednotný rozměr, vznikla asi před 10 lety. Do té doby se jednalo opravdu o salon, kde každý umělec prezentoval svou tvorbu.“

Dodejme, že Asociace jihočeských výtvarníků je výběrovým sdružením profesionálních výtvarných umělců a teoretiků Jihočeského kraje. Jejím posláním je rozvíjení všeoborových aktivit v oblasti výtvarné tvorby a prezentace jejich výsledků formou výstav, se zvláštním přihlédnutím k možnostem mezinárodních kontaktů. "Naše asociace se snaží přinášet neustále nové podněty, nejen v rámci komunikace na poli profesní umělecké scény, ale také obohacovat kulturní život v Jihočeském kraji," dodává Vít V. Pavlík.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena