Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Senátní volby byly na Prácheňsku a Vimpersku nečekaně těsné

VIMPERSKO – 10/10 2020 - 16:34 – Druhé kolo senátních voleb, které se týkaly i Vimperska, má očekávaného vítěze, ale bylo nečekaně těsné a mohlo by být varováním i pro ODS.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto FB a web kandidátů

  

Ve druhém kole senátních voleb na Prácheňsku a Vimpersku v senátním obvodu číslo 12 vyhrál jen velmi těsně pediatr a ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Jeho vítězství se čekalo, ale to, jak bylo nakonec těsné, je velkým překvapením. Starosta městyse Radomyšl Luboš Peterka byl víc než jen důstojným soupeřem, ale sahal i po vítězství.

Luboš Peterka.

Tomáš Fiala vyhrál o pouhých 45 hlasů. Získal 50,13 % ze zhruba 16 500 voličů, kteří ke druhému kolu voleb přišli. Volební účast byla rovných patnáct procent, tedy tradičně velmi nízká. Tomáš Fiala vítězil hlavně ve větších městech regionu. Většinu získal v Písku, Strakonicích i ve Vimperku, kde dostal bezmála 68 procent hlasů. Luboš Peterka naopak bodoval hlavně na venkově v menších obcích Strakonicka a ve své domácí Radomyšli.

Nový senátor za Vimpersko Tomáš Fiala na lávce u strakonického hradu.

Malý rozdíl mezi kandidáty je překvapením. Ukázalo se, že oblíbený starosta, který vede svůj městys 18 let, může porazit ředitele nemocnice a pediatra. Navíc Luboš Peterka kandidoval za lidovce, kteří v Čechách nemají tak silnou podporu jako na tradičně křesťanské Moravě. Řediteli strakonické nemocnice tak zřejmě ublížilo, že kandidoval za ODS, která se před řadou voličů stále ještě neočistila od doby opoziční smlouvy a kmotrů.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena