Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kostel sv. Petra a Pavla se rozezněl ke Dni české státnosti

PRACHATICE - 29/9 2020 - 11:13 - Farní kostel sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích se na svátek sv. Václava v pondělí 28. září stal místem nevšedního koncertu ke Dni české státnosti.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Koncert byl součástí autorského projektu Rozezněme chrámy sv. Petra a Pavla. Cílem projektu je nechat znít klasickou hudbu napříč stejnojmennými kostely po celé České republice. Jeho autory jsou zkušení koncertní mistři, varhaník Petr Hostinský a hráč na trubku, piccolo trubku a křídlovku Pavel Herzog. Oba se také představili v kostele sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích.

Večer zahájila vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková. Výročí státnosti připomněl starosta Prachatic Martin Malý. "Připomínáme si v tuto chvíli, co svatý Václav, patron české země, pro její historii znamená. Snažil se ji chránit mírovou politikou, zatímco jeho bratr Boleslav volil cestu násilí a válek. Šlo už tenkrát o to, dělat politiku jinak. Dnes u nás ani v Evropě už snad nemusíme mít obavu, že by někdo pro jiný politický názor mohl přijít o život," uvedl starosta.

"Když se rozhlédneme v tomto krásném chrámu s románskými základy i z části dochovaným zdivem, uvidíme tu nyní nové prvky," pokračoval starosta. "Například lavice z počátku 18. století. Po domluvě s prachatickou farností jsme je od sv. Jakuba v centru města přemístili sem. V kostele sv. Jakuba se tak po rozsáhlé rekonstrukci v plné kráse představí další dosud skryté úžasné malby," dodal.

Místu i chvíli odpovídal i repertoár svátečního koncertu, složený z děl významných světových, převážně barokních, hudebních skladatelů, kteří jsou nositeli křestního jména Petr nebo Pavel. Byli mezi nimi například francouzský skladatel Paul de La Pierre ze 17. století, italský tvůrce Pietro Baldassari, Pavel Josef Vejvanovský i Petr Iljič Čajkovský. Finále koncertu patřilo Petru Hostinskému a Pavlovi Herzogovi a jejich hudební improvizaci pro trubku a varhany.

Oba špičkoví interpreti studovali hudbu nejprve na Konzervatoři v Pardubicích. Varhanní mistr Petr Hostinský pak pokračoval na Akademii múzických umění v Praze. Absolvoval mistrovské kurzy doma i v zahraničí, zdobí ho vavříny z řady soutěží, například vítězství v kategorii varhanní improvizace na Pražském jaru 1999. V současnosti se věnuje sólové koncertní činnosti, působí jako umělecký vedoucí vokálně -instrumentálního souboru ReBelcanto a je členem populární hudební skupiny Sto zvířat. Věnuje se rovněž pedagogické činnosti.

Také trumpetista Pavel Herzog pokračoval studiemi na pražské AMU a začal se věnovat historické interpretaci barokních skladeb na barokní trubku - klarinu. Také jeho zdobí úspěchy v žesťových soutěžích. Víc než deset let je stálým členem symfonického orchestru Filharmonie Hradec Králové. Díky svým multižánrovým hudebním schopnostem působí i jako trumpetista skupiny Sto zvířat. Hru na trubku vyučuje na Základní umělecké škole v Jaroměři. Zabývá se nejen hudbou barokní, klasickou, sólovou, komorní či orchestrální, ale i tanečními orchestry a bigbandovými kapelami.

Slavnostní večer ke Dni české státnosti a svátku sv. Václava, patrona české země, společně připravily Město Prachatice, odbor kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice a kostel sv. Petra a Pavla. Záštitu nad ním převzala Římskokatolická farnost Prachatice.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena