Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Hovory v aule byly o šumavském odboji a budou o Aghatě Christie

PRACHATICE - 24/9 2020 - 16:16 - Nový díl Hovorů v aule prachatického gymnázia nabídl vyprávění o partyzánském odboji na Šumavě. Mluvil o něm autor knihy Bez skrupulí.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

Druhé Hovory v aule v novém školním roce vzpomínaly na život odbojáře Jiřího Františka Červenky. Příběh tohoto odbojáře z jihu Čech přišel do auly prachatického gymnázia odvyprávět autor knížky Bez skrupulí Miroslav Počinek. Besedy se možná kvůli paniky kolem koronaviru zúčastnilo o něco méně posluchačů než bývalo zvykem.

Po vyprávění o zmizelé Šumavě s Emilem Kintzlem, se o týden později v druhých hovorech vyprávělo o partyzánském odboji při druhé světové válce. Do odboje se také zapojil Jiří František Červenka, který sbíral informace o přesunu nacistických vojsk pro 11. rotu odbojové skupiny Šumava II. Po válce Jiří Červenka krátce vykonává post starosty ve Volarech a poté velmi často měnil svá zaměstnání. V roce 1948 emigruje s několika známými za hranice do Bavorska, kde připravují zázemí pro další československé emigranty. Nemají však dostatek prostředků a tak se pro ně musejí vydat zpět do Československa, které je čím dál více ovládáno komunismem.

Cesta do Československa proběhla bez problému a daří se získat i potřebné prostředky, bohužel při cestě zpět je ve vlaku objevena a zatčena skupina i s Jiřím Františkem Červenkou. Bývalý starosta Volar dostává třicet let vězení a někteří jeho spolupracovníci jsou dokonce popravováni při prvním kole politických procesů. Roku 1964 je jihočeský partyzán podmínečně propuštěn za cenu neustálého sledování příslušníky STB až do roku 1985, kdy o něj ztrácí zájem. Jiří František Červenka se dočkává i Sametové revoluce a užívá si svobody až do 9. ledna 1990, kdy nečekaně umírá.

Prachatické gymnázium chce v Hovorech v aule, které nabízejí besedy s velmi zajímavými a inspirativními lidmi, pokračovat i v letošní podzimní sezóně. Pořad, který si získal nemalou oblibu, bude pokračovat 7. října, kdy zde vystoupí ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna a zastupitel Vodňan Robert Huneš. Čtrnáct dní poté bude vyprávět Eva Malá - Simonová o tom, jak si její maminka Olga Simonová dopisovala s Aghatou Christie.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena