Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ochrana divočiny na Šumavě řeší další velký krok – zásady péče

ŠUMAVA – 24/9 2020 - 10:37 – Správa šumavského národního parku zahájila veřejné projednávání zásad péče. Veřejnost se k nim může vyjadřovat dva měsíce.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Poté, co byla loni veřejně projednána a radou parku schválena nová zonace šumavského národního parku, nyní správa parku začíná veřejně projednávat zásady péče. Jde o další z klíčových dokumentů, které parku nařizuje zákon o ochraně přírody, a který by měl na Šumavu na patnáct let vnést jasno v tom, jak se bude pečovat o přírodu v parku a jak bude postupovat proměna parku v divočinu.

Podle zonace a nyní i podle zásad, by do patnácti let měla být bezzásahová více než polovina parku a do třiceti let pak zhruba tři čtvrtiny jeho rozlohy. K zásadám, které se připravovaly zhruba rok, se nyní může vyjadřovat veřejnost. Najde je na webu parku a připomínky může předkládat kdokoliv.

Zásady péče představil novinářům i ředitel správy parku Pavel Hubený.

Poté, co nová zonace měla v radě parku velkou podporu i od řady obcí, se dá očekávat, že i zásady péče se správě parku podaří prosadit. Mimo jiné i proto, že zásady společně se zonací konečně zabrání neustálým změnám koncepcí péče o park, a umožní, aby do regionu přišly dotace také pro obce.

Největším odpůrcem zonace zůstává už jen Jihočeský kraj, který s několika obcemi hájí stanoviska lesníků, kteří rychlý přechod k tak velkému území divočiny považují za nebezpečný pro okolní hospodářské lesy – a to hlavně kvůli možnému šíření kůrovce z parku. Kraj dokonce napadl novou zonaci u soudu, a když neuspěl, podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Zásady jsou rozsáhlým dokumentem, který zpřesňuje naši péči o přírodu ve všech čtyřech nových zónách národního parku. Zabýváme se v nich také principy péče o klíčové druhy typické pro Šumavu. Popisujeme, jak budeme sledovat ukazatele kvality prostředí a přírodní procesy jako takové. Dále se zde zabýváme turismem, osvětou, podporou obyvatel a podobně,“ řekl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

„Pracovní návrh Zásad připravovala Správa NP Šumava po celý loňský rok. Návrh byl probírán na pěti setkáních pracovní skupiny, která byla sestavena Radou Národního parku Šumava. Po zapracování připomínek byl návrh zaslán Ministerstvu životního prostředí k závěrečné revizi. Nyní má široká veřejnost možnost jej připomínkovat,“ dodal mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Připomínky k zásadám je možné posílat správě parku až do 22. listopadu. „Podněty budeme vypořádávat průběžně a to až do konce roku 2020. Finální návrh zásad, předložíme po vypořádání všech připomínek Radě Národního parku Šumava. Posledním krokem pak bude schválení Ministerstvem životního prostředí,“ představil harmonogram projednávání ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Zásady je možné najít na webové adrese: https://www.npsumava.cz/sprava-np/zasady-pece-o-narodni-park-sumava/

Správa parku zásady péče představila novinářům podrobně přímo v terénu. Další informace o tom, jak by měla vypadat péče v jednotlivých zónách, přineseme postupně v nejbližších dnech.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena