Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ve volarské galerii vystavují obrazy ředitel parku a poutník

VOLARY - 23/9 2020 - 14:36 - Cesta oblaku nese název nová výstava v Městské galerii Volary. Potrvá do 20. října. Oleje a akvarely dvou autorů zavedou návštěvníky hlavně na Šumavu.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL a LADISLAV BERAN

   Foto: ZDENĚK PŘIBYL, LADISLAV BERAN a Jaroslav Pulkrábek   

  

Vernisáž obrazů Pavla Hubeného, ředitele Národního parku Šumava, a Aleše Šulce, poutníka a malíře, se uskutečnila v úterý 22. září. Příjemný podzimní podvečer podbarvila melodiemi saxofonu Lucie Prixová. Oba autoři, jejichž každodenní pracovní náplní je ochrana přírody, milují a malují Šumavu, kde má každý z nich svá oblíbená místa. Tvorba je pro ně koníčkem a Šumava krajinou s vlastní duší. Jejich akvarely a oleje to potvrzují.

Výstavu zahájil Vít Vavřinec Pavlík, předseda Asociace jihočeských výtvarníků a starosta Volar. Charakterizoval oba umělce a jejich dílo a poděkoval návštěvníkům za to, že přišli v hojném počtu. "Bez kultury a umění se život v podstatě neobejde. Ukázali jste, že i v této nelehké době si na společenské dění uděláte čas. Jsem za to rád," řekl mimo jiné.

Autory, kteří si hledají vlastní cestu a ve výtvarném světě už nejsou úplnými nováčky, poté představil grafik František Štorm. V jejich tvorbě, která se vytrvale váže ke krajině a zejména k Šumavě, ocenil, že dokážou dát svým obrazům duši, což je pro kumštýře velmi důležité.

Pavel Hubený (ročník 1963), pochází s Klatov a k Šumavě má vřelý vztah. "Vždycky mě Šumava přitahovala. Původně jsem v mládí chtěl být malířem, ale souzeno mi bylo jinak, a tak jsem se stal ochráncem přírody a malování je mým koníčkem. Moc si vážím toho, že mohu část svých prací prezentovat právě tady, v Městské galerii ve Volarech," uvedl Pavel Hubený, malující ředitel NP Šumava.

Návštěvníci galerie mohou obdivovat zejména jeho akvarely ztvárňující půvabná zákoutí Šumavy a Pošumaví, která jsou jeho místy nejoblíbenějšími. Dokládají to například jeho akvarely s motivy podzimu nebo mlh kolem Lenory. Samostatně vystavuje Pavel Hubený od roku 1981, například v Lomnici nad Popelkou, Alžbětíně či v Plzni. Podílel si i na společných výstavách s dalšími autory v Klatovech, Sušici nebo v Heemskerku či Chamu.

Aleš Šulc (ročník 1952), rodák z Náchoda, je poutník a malíř krajinář, okouzlený Šumavou. "Její příroda mne vždy, když sem přijíždím, nadchne a okouzlí. Proměny míst, která tu mám rád, mne doslova fascinují. Těší mě, že u vás mohu prezentovat své dílo a děkuji, že vás přišlo tolik," řekl autor, který často pobývá na nedalekém Spálenci, kde nachází témata pro většinu vystavených obrazů. Zaujmou například jeho oleje Ráno v lese u Svojše nebo Prameny Blanice.

Oba autoři se znají ze sféry ochrany přírody. Potkali se na ministerstvu životního prostředí a shodný zájem je přivedl na myšlenku svá díla vystavovat společně. Zbývá dodat, že milovníci šumavské krajiny si mohou na této prodejní výstavě udělat radost a vybrat si z vystavených obrazů, co je jim nejbližší.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena