Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vodňanka slaví 95. narozeniny a ukázala zcela nové podkroví

PRACHATICE - 20/9 2020 - 10:41 - Základní škola Vodňanská v Prachaticích slaví letos úctyhodných 95 let od svého otevření a v pátek 18. září ukázala nově zrekonstruované podkroví.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Slavnost zahájila a provázela v rovněž vylepšené školní zahradě zalité sluncem sympatická učitelská kapela pod vedením Vlasty Ondoka. "Vážení přátelé, kolegové, kolegyně, milí hosté. Využili jsme výročí školy, abychom vám ukázali, co se u nás za poslední rok změnilo," přivítala všechny ředitelka školy Petra Sandanyová. A šla přímo k věci.

Vodňanka se rozrostla o další patro. S podporou dotace a města vzniklo v podkroví pět odborných učeben. Podařilo se nakoupit novou IT techniku, obnovit a modernizovat počítačovou síť a vše připravit na připojení vysokorychlostního internetu. Dosluhující výtah byl nahrazen novým, vylepšení se dočkalo prostředí školní zahrady a v neposlední řadě nakoupila škola nejmodernější pomůcky pro výuku žáků a práci učitelů.

Generálním dodavatelem rekonstrukce byla firma LUSPOL, úpravy školní zahrady jsou dílem RENO ŠUMAVA, administraci dotací měla na starosti firma ENERGY BENEFIT. Samotná rekonstrukce trvala více než rok, přípravy na ni však probíhaly už od roku 2015.

"Připadá nám až neuvěřitelné, co se za ten rok podařilo vybudovat. Mám z toho obrovskou radost, hlavně za naše žáky a učitele. Vytvořili jsme příjemné prostředí pro výuku, děti jsou nadšené. Děkuji všem, kteří pomáhali při mnohdy nelehké realizaci této velké akce, kolegům za trpělivost a zřizovateli za poskytnutou podporu a hlavně za finanční prostředky," dodala ředitelka školy Petra Sandanyová.
Přímo před vstupem do školy, kterou lemuje výstava fotografií z její historie, se dál zpívalo, děkovalo, tleskalo a gratulovalo. Poté následovala prohlídka školy. Hosté neodolali a posadili se už v přízemí do starých lavic, aby zalistovali ve Slabikáři, Živé abecedě, Zpěvníku či zkusili kuličkové počítadlo.

Nejvíc samozřejmě lákalo novotou svítící podkroví. Chodby zdobí historické fotografie z archivu školy, ale také při rekonstrukci nalezeného unikátního alba. Všude panely s množstvím informací, květiny a zeleň a působivé dřevěné trámoví.

Úctyhodná je například učebna chemie a fyziky s obrovskou plazmovou televizí či stahovacími roletami proti slunci, počítačová učebna a v ní stropní čočky propouštějící dovnitř denní světlo, netradiční nástěnka v podobě zdi natřené černou magnetickou barvou, zákoutí pro odpočinek žáků i nevšední výhledy ze střešních oken, jak do zahrady, tak na město.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena